VS vliegt Haïtiaanse migranten terug naar Port-Au-Prince
20 Sep 2021, 06:40
foto
Het grootste deel van de migranten is Haitiaan, maar sommigen zijn gekomen van andere delen in Zuid- en Midden-Amerika. (Foto's: Reuters)


De Verenigde Staten is begonnen met het overvliegen van migranten uit een grensstad in Texas waar de afgelopen week een toestroom van voornamelijk Haïtiaanse migranten is geweest. Drie vluchten zijn zondag geland op de luchthaven van Port-au-Prince in Haïti, elk met 145 mensen aan boord, meldt de Associated Press.

Ongeveer 13.000 potentiële immigranten hebben zich verzameld onder een brug die Del Rio in Texas verbindt met Ciudad Acuña in Mexico. Ze hebben gewacht in een geïmproviseerd kamp bij temperaturen van 37°C.

Een Amerikaanse noodverordening, bekend als Titel 42, stelt autoriteiten in staat de meeste migranten uit te zetten, voordat ze asiel kunnen aanvragen. Lokale functionarissen hebben moeite om de mensen in Del Rio van voedsel en adequate sanitaire voorzieningen te voorzien.

Tom Cartwright van de belangenorganisatie Witness at the Border die vluchten van de Amerikaanse immigratiedienst en douane (ICE) volgt, vertelde Reuters dat er zondag drie vluchten vanuit Texas vertrokken - een vanuit Laredo en twee vanuit San Antonio - met Haïtianen terug naar Haïti.

Grenspatrouillechef Raul L. Ortiz zei dat 3.300 migranten van het kamp naar vliegtuigen of detentiecentra waren overgebracht. "In de komende 6 tot 7 dagen is ons doel om de 12.662 migranten die we onder die brug hebben, zo snel mogelijk te verwerken", vertelde hij zondag op een persconferentie.

Hij zei dat de VS samenwerkte met de thuislanden van de migranten of de landen waar ze doorheen waren gereisd, om hen ertoe te brengen hun terugkeer te accepteren.

Hoewel de meeste mensen in het kamp Haïtianen zijn, zijn er ook Cubanen, Peruanen, Venezolanen en Nicaraguanen.

Veel Haïtianen verlieten hun land na een verwoestende aardbeving in 2010. Een groot aantal van degenen in het kamp woonde in Brazilië of andere Zuid-Amerikaanse landen en reisde naar het noorden, nadat ze geen baan of wettelijke status konden krijgen.

Dit jaar heeft het verarmde eiland nog meer ontberingen gebracht. In juli werd de president van Haïti vermoord - en in augustus werd het opnieuw getroffen door een dodelijke aardbeving.

Sommigen van hen die naar huis werden gestuurd, zeiden dat ze van plan waren Haïti zo snel mogelijk weer te verlaten.

Valeria Ternission (29) zei dat zij en haar man met hun 4-jarige zoon terug willen reizen naar Chili, waar ze ooit woonde. "Ik maak me echt zorgen, vooral om het kind", zei ze tegen Associated Press. "Ik kan hier niets doen."

Ook Cubanen zijn op de vlucht voor de ergste economische crisis op het eiland sinds kort, na het einde van de Koude Oorlog.

Veel van de migranten in Texas hebben waarschijnlijk de meest verraderlijke migrantenreis in Latijns-Amerika gemaakt door de dichte jungle van de Darien Gap tussen Colombia en Panama ,te voet over te steken.

De Amerikaanse regering heeft gemeld dat er dit jaar een golf van migranten aan de grens met Mexico aankomt. Het aantal mensen dat daar in juli werd vastgehouden, bedroeg volgens overheidsgegevens voor het eerst in 21 jaar meer dan 200.000.
Advertenties