Pro-Putin partij zet koers winst Russische parlementsverkiezingen
19 Sep 2021, 12:41
foto
Een lid van het verkiezingscomite checkt een stembus in Rusland waar er parlementsverkiezingen worden gehouden. (Foto: Reuters)


De Russen stemmen vandaag in het laatste traject van een driedaagse parlementsverkiezing die de regeringspartij naar verwachting zal winnen na een ingrijpende repressie die de beweging van Kremlin-criticus Alexey Navalny verpletterde en tegenstanders van de stemming blokkeerde. De verwachte overwinning van de partij Verenigd Rusland in de peilingen van zondag zal door het Kremlin worden gebruikt als bewijs van steun aan president Vladimir Putin, ondanks de malaise over de jaren van haperende levensstandaard.

Volgens staatspeilingen wordt de partij die de 68-jarige leider van Rusland steunt, geconfronteerd met een ratingdaling. Zij blijft echter bij de stemming populairder dan haar naaste rivalen  – de Communistische Partij en de nationalistische LDPR-partij – die vaak het Kremlin steunen.

Verenigd Rusland bezit bijna driekwart van de 450 zetels van de Duma. Die dominantie van vorig jaar hielp het Kremlin om constitutionele hervormingen door te voeren, waardoor Putin na 2024 nog twee termijnen als president kan vervullen, en mogelijk tot 2036 aan de macht kan blijven.

"Als Verenigd Rusland erin slaagt te winnen, kan ons land nog eens vijf jaar van armoede, vijf jaar repressie, vijf verloren jaren verwachten", klonk een bericht aan aanhangers op Navalny's blog deze week.

Navalny's bondgenoten mochten meedoen nadat zijn beweging in juni werd uitgebannen als 'extremistisch'. Andere oppositiefiguren beweren dat ze het doelwit waren van campagnes van vuile trucs of dat ze niet mochten meedingen.

Moskou ontkent claims
Het Kremlin ontkent een politiek gedreven hardhandig optreden en zegt dat individuen worden vervolgd voor het overtreden van de wet. Zowel het bedrijf als United Russia ontkennen elke rol in het registratieproces voor kandidaten.

Het kamp van Navalny promoot een tactische stemtruc tegen Verenigd Rusland die de autoriteiten online willen blokkeren. Sinds de stemming op vrijdag begon, hebben Google, Apple en Telegram Messenger enige toegang tot de campagne op hun platforms beperkt. Activisten beschuldigen hen ervan toe te geven aan druk.

De verkiezing loopt tot zondag 18:00 uur lokale tijd, wanneer de stembureaus in de Europese exclave Kaliningrad sluiten. Het is de laatste nationale stemming voor de presidentsverkiezingen van 2024. Putin, die volgende maand 69 wordt, heeft niet gezegd of hij zal meedingen.

In Moskou adviseerde Navalny's tactische stemcampagne supporters om te stemmen op politici zoals Mikhail Lobanov van de Communistische Partij. Hij zei dat hij de Navalny-campagne verwelkomde en kritiek had op Verenigd Rusland.
"Mensen zien de flagrante ongelijkheden, ze voelen de effecten van het economisch beleid en de golf van repressie en reageren dienovereenkomstig met ontevredenheid", zei Lobanov.

‘Taal van geweld’
In een stembureau in Lobanov zeiden drie mensen dat ze op Verenigd Rusland hadden gestemd en drie zeiden dat ze op de Coommunistische Partij hadden gestemd, twee van hen in opdracht van Navalny's team.

Andere kiezers uitten hun woede over Verenigd Rusland in een stembureau in de hoofdstad van meer dan 12,5 miljoen mensen, waar de partij het de afgelopen jaren slechter heeft gedaan dan in sommige regio's.

"Ik ben altijd tegen Verenigd Rusland. Ze hebben niets goeds gedaan', zei Roman Malakhov, die op de Communistische Partij stemde.

De stemming vindt plaats naast verkiezingen voor regionale gouverneurs en lokale wetgevende vergaderingen. Uit voorzorg voor COVID-19 wordt het over drie dagen uitgespreid.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April