Texas: Duizenden migranten verplaatst naar afhandelingscentra
18 Sep 2021, 22:34
foto
Zo'n 14.000 migranten, waarvan een groot deel Haïtianen, bivakkeren onder de Del Rio International brug over de Rio Grande rivier tussen Mexico en Texas, VS. (Foto: Reuters)


Amerikaanse functionarissen hebben duizenden migranten weggebracht uit een grensstad in Texas waar de afgelopen week een toestroom van voornamelijk Haïtiaanse migranten is geweest. Meer dan 10.000 mensen hebben zich verzameld onder een brug die Del Rio in Texas verbindt met Ciudad Acuña in Mexico.

Lokale functionarissen hebben moeite om hen van voldoende voedsel of diensten te voorzien. Zo'n 2.000 mensen werden vrijdag overgebracht naar immigratie- en verwerkingsstations.

De Amerikaanse regering zegt van plan te zijn de migranten terug te vliegen naar waar ze hun reis begonnen. De vluchten zullen naar verwachting op zondag beginnen, terwijl de VS momenteel met de betreffende landen in onderhandeling is over terugkeer.

Het Departement voor Binnenlandse Veiligheid zei in een verklaring dat de uitzettingen zullen worden voortgezet "om ervoor te zorgen dat illegale migranten snel in hechtenis worden genomen, verwerkt en uit de Verenigde Staten worden verwijderd in overeenstemming met onze wetten en ons beleid".

Het voegde eraan toe dat de Amerikaanse douane en grensbescherming 400 extra agenten naar Del Rio stuurt, een stad met ongeveer 35.000 inwoners.

De burgemeester van Del Rio, Bruno Lozano, heeft de noodtoestand uitgeroepen en beschreef de situatie als "ongekend" en "surrealistisch". Hij zei dat de grenspatrouilles overweldigd waren en dat "geagiteerde" migranten in onmogelijke omstandigheden leefden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April