Atompai: Omstreden benoeming moet worden teruggedraaid
17 Sep 2021, 02:43
foto
Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond.


De benoeming van Shivanand Ramlall tot commissaris van politie, zal teruggedraaid moeten worden. Dit zegt de voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Mielando Atompai, in gesprek met Starnieuws. Ramlall is benoemd tot directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, maar binnen het Korps Politie Suriname is het onbegrijpelijk waarom hij ook in de op een na hoogste rang moest worden benoemd. Dinsdag belegt de SPB een algemene ledenvergadering over deze kwestie. Binnen het korps schijnen de gelederen gesloten te zijn over deze benoeming.

Atompai zegt dat hij intussen in contact is getreden met korpschef, Roberto Prade, en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Beiden hebben aangegeven niks af te weten van de benoeming. De bondsvoorzitter zegt dat de minister hem heeft meegedeeld dat het besluit via de regering is genomen. De benoeming van Ramlall is niet door de Raad van Ministers goedgekeurd, maar volgens het presidentieel besluit is deze kwestie goedgekeurd op een regeringsvergadering. Deze vergadering wordt niet door vicepresident Ronnie Brunswijk voorgezeten, maar door president Chan Santokhi.

Ramlall heeft effectief nauwelijks drie jaar in het korps gezeten, legt Atompai uit. Hij is door zijn studie bevorderd tot onderinspecteur. Hij is meer dan een decennium niet verbonden aan het korps. De benoeming is niet volgens de gebruikelijke procedures geschied. De bondsvoorzitter merkt op dat ruim 40 hoofdofficieren wachten op hun benoeming tot commissaris. De korpschef is ook bezig met in orde maken van voordrachten voor bevorderingen, weet Atompai. 

Diverse leden willen zo snel mogelijk een vergadering hebben om hun gal te spugen over deze kwestie. In het gehele korps is er een beroering ontstaan. Korpschef Prade heeft aan de Ware Tijd gezegd dat de benoeming "ongekend en ongehoord is". Hij heeft aangegeven dat het laatste woord nog niet is gezegd in deze zaak.
Advertenties