Streven Tripartiet Akkoord op 25 november
16 Sep 2021, 06:37
foto
President Chan Santokhi heeft woensdag het Tripartiet Overleg geïnstalleerd. Regering, vakbeweging en bedrijfsleven streven ernaar om in twee maanden een Tripartiet Akkoord te bereiken. (Foto: CDS)


Marten Schalkwijk, die secretaris was van het Tripartiet Overleg in 1994, is voorzitter van het nieuwe orgaan dat woensdag is geïnstalleerd door president Chan Santokhi. De streefdatum voor een Tripartiet Akkoord is 25 november. “Ik hoop dat het Tripartiet Overleg in staat is dat te realiseren", stelde de president.

Schalkwijk zegt dat het Tripartiet Overleg naast de Sociaal Economische Raad een speciaal orgaan is om binnen korte tijd te komen tot oplossingen voor nijpende problemen in de economische en sociale sfeer ten opzichte van de vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid. Er zal een beperkte agenda vastgesteld worden en men zal proberen binnen twee maanden tot een Sociaal Akkoord te komen. De uitvoering daarvan is voor het jaar 2022 gepand. Er moet volgens hem een goed overleg gepleegd worden over wat haalbaar is. In het orgaan hebben vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties en de overheid zitting. Als secretaris fungeert Willem de Miranda, die in 1986 betrokken was bij een eerdere poging om tot een Sociaal Akkoord te komen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

President Santokhi gaf bij de installatie aan dat er reeds in oktober 1992 een schrijven van de vakbeweging was, naar aanleiding van de toenmalige economische situatie. Het betrof een brief met acties en standpunten aan de regering. Volgens het staatshoofd werd dat toen de aanleiding om voor de eerste maal het Tripartiet Overleg in januari 1994 in te stellen. “Wij weten allemaal, dat dit de periode van het Structureel Aanpassingsprogramma was. De economie, die in de periode voor 1992 behoorlijk scheefgegroeid was, moest weer rechtgetrokken worden en dat was geen gemakkelijk proces”, voegde president Santokhi eraan toe. “Zonder buitenlandse ondersteuning steeg de inflatie tot 225% in 1993 en bijna 585% in 1994. Daarna viel de inflatie, vanwege het goede financieel-economisch beleid, terug tot 37% in 1995 en zelfs 1% in 1996. Deze ervaring geeft aan, dat herstel van de economie geen gemakkelijk proces is en gepaard gaat met moeilijke besluiten en gevolgen”.

In 1999 was er opnieuw een hele hoge inflatie van 112%. De nieuwe regering moest de economie weer behoorlijk repareren. “Het is jammer dat dit proces zich nu weer voordoet. Een hoge inflatie betekent voor de burgers hogere prijzen en als het salaris niet gecorrigeerd wordt, ook verlies van koopkracht. Dat wil de burger niet, maar dat wil de overheid ook niet," stelde Santokhi. In 1994 is het niet gelukt om te komen tot een Tripartiet Akkoord. De president sprak de hoop uit, dat het deze keer wel lukt.

In het Tripartiet Overleg hebben zitting namens het bedrijfsleven: Bryan Renten, Steven Mac Andrew, Sylvia Ang, Roberto Jon A Hin, Soyini Stjeward, Anthony Wong en Anuskha Sonai. De vakbeweging wordt vertegenwoordigd door: Dayanand Dwarka, Freddy Ramsingh, Sonny Chotkan, Armand Zunder (PWO), Erroll Snijders, Marcellino Nerkust en Michael Miskin.
Namens de overheid: M. Schalkwijk, M. Hassankhan, R. Apinsa, G. Piroe, K. Lo A Njoe, S.Rewat.
Het Tripartiet Overleg wordt bijgestaan door een groep adviseurs van het Kabinet van de President:
U. Ramlagansing, G.Castelen, M. Leeflang, H. Pultoo en Ch.Tjikoeri.


Advertenties