Financiën dekt tijdelijk meerkosten laboratoria voor SZF
15 Sep 2021, 17:22
foto
Het ministerie van Financiën en Planning.


Het ministerie van Financiën en Planning zal de meerkosten voor particuliere laboratoria tot eind december voor zijn rekening nemen. Op basis van een verhoging van 60% bedragen deze kosten maandelijks ongeveer SRD 5 miljoen. Dit is overeengekomen tussen de ministeries van Financiën en Planning, van Volksgezondheid en het Staatsziekenfonds. Voorwaarde is wel dat er een kostprijscalculatie wordt overlegd.

Op basis van die kostprijscalculatie zal dan het definitieve bedrag worden overeengekomen met de particuliere laboratoria. Dat kan zowel hoger als lager uitkomen. Met dit besluit komt een einde aan de ellende van SZF-verzekerden die de afgelopen twee maanden moesten bijbetalen voor laboratoriumonderzoek bij particuliere laboratoria. Het probleem was ontstaan nadat particuliere laboratoria hun prijzen verhoogden zonder een overeenkomst met het SZF hierover. Aangezien de inkomsten van het SZF onvoldoende zijn om de meerkosten te betalen, springt het ministerie van Financiën in.

Het SZF heeft op 14 september een voorlopige overeenkomst getekend met Health Control, Medilab en Mylab. Vanaf vandaag hoeven SZF-verzekerden dus geen bijbetalingen meer te doen bij deze laboratoria. Het Ministerie van Financiën en Planning zegt volgens de Communicatie Dienst Suriname dat tijdelijk belastingmiddelen hiervoor worden aangewend, maar dat in de toekomst de SZF-premies deze kosten moeten dekken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April