Nickerie start schoonmaakactie in Henar
13 Sep 2021, 13:41
foto
Politie, militairen, burgers en anderen werken samen om het district Nickerie te ontdoen van zwerfvuil.


Burgers, politie en militairen en diverse organisaties hebben de handen ineengeslagen met het districtscommissariaat om Nickerie te ontdoen van zwerfvuil. Vanmorgen is het startsein gegeven in Henar, waar de hoofdweg is ontdaan van zwerfvuil. De afgelopen dagen is ook gewerkt aan de binnenwegen in de verschillende ressorten om het district schoon te krijgen.

"Dat politie en militairen ook een hark kunnen gebruiken om te helpen het district schoon te houden, toont aan dat niemand te groot is om een handje te helpen met welk karwei dan ook," zegt districtssecretaris Joyce Toelsie van Nickerie. Zij is belast met de afdeling Milieu Gezondheidsdienst van het district. "Ook al is de districtscommissaris er niet, de lopende projecten moeten gewoon voortgang vinden," merkt ze op. Districtscommissaris Senrita Gobardhan is een maand uitlandig. Districtscommissaris Warsha Bansie-Durga van Saramacca is belast met de waarneming.

De schoonmaak van Nickerie heeft direct te maken met World Clean Up Day dat op 18 september wordt herdacht. Nickerie heeft sinds Suriname in 2015 meedeed aan deze dag, vanaf 2017 gewerkt aan de schoonmaak van het district. Aan de burgers is een oproep gedaan om ten minste hun eigen bermen en inritten te ontdoen van zwerfvuil. "Als commissariaat zijn we klein, maar we tonen dat we een groot voorbeeld kunnen zijn," stelt districtssecretaris Toelsie. Nickerie is al enkele jaren het voorbeeld van een schoon milieu.

Jaarlijks komt 18 miljoen ton zwerfafval in het milieu terecht. In Suriname is een persoon jaarlijks verantwoordelijk voor 23 kg zwerfafval dat in het milieu terecht komt. "Dat is veel te veel. We moeten veel bewuster omgaan met ons milieu, met onze omgeving. Immers een schone omgeving straalt positiviteit uit naar de mens."

Vandaag alleen is op de hoofdweg van Henar 37 zakken zwerfafval verzameld. In de afgelopen dagen waren dat meer dan 100 zakken in de binnenwegen, bij sluizen en in lozingen. Zwerfafval is een van de meest schadelijke milieuproblemen, het zorgt voor verstoppingen in lozingen en trenzen, in rioleringen. Het gevolg is vaak wateroverlast.

In elk geval steken de burgers samen met diverse organisaties en het commissariaat de handen goed uit de mouwen om hun omgeving te ontdoen van zwerfafval. Morgen wordt Wageningen aangedaan voor de schoonmaak, woensdag zijn de oostelijke polders aan de beurt, donderdag de westelijke polders en vrijdag krijgt Nieuw Nickerie een extra schoonmaakbeurt. De districtssecretaris is blij met de respons van burgers, vrijwilligers en organisaties. "Als we samenwerken, kunnen we veel grote dingen bereiken."


Advertenties