Orkaan Larry komt met categorie 1 wind en sneeuw
11 Sep 2021, 04:41
foto
10 September is de statistische piek van het orkaanseizoen. Dit jaar ziet een ongebruikelijke orkaanseizoen.


10 September is de statistische piek van het orkaanseizoen, maar er wordt voorspeld dat een monster genaamd Larry zal veranderen in een winterstorm die voor sneeuw in Groenland zal zorgen. Dit jaar is een bijzonder ongewoon jaar voor tropische systemen. Voor dit jaar zijn er al 13 stormen benoemd. Gemiddeld wordt dat aantal normaal pas aan het einde van het seizoen gezien.

Winden met orkaankracht zijn niet ongewoon in Groenland, maar orkanen die veel sneeuw brengen, zijn dat wel. De verwachting is dat orkaan Larry dit weekend langs de oostkust van Groenland zal schuiven. Als het daar aankomt, zal het winden  hebben van 96 tot 113 km per uur, met windstoten tot 137 km per uur. De orkaankracht van Larry zal waarschijnlijk sneeuwstormen veroorzaken over Groenland, hoewel het tegen die tijd de tropische aspecten van een orkaan zou kunnen verliezen.

"Larry zou zaterdag een extratropische cycloon moeten worden en er wordt nu voorspeld dat hij tegen het einde van het weekend zal worden geabsorbeerd door een grotere extratropische laagte in de buurt van Groenland", zegt het National Hurricane Centre (NHC). De term extratropisch heeft te maken met de kern van de storm. Een orkaan heeft een warme kern, terwijl een extratropische (of posttropische) een koude kern heeft.

Koude kernsystemen produceren weerskenmerken zoals koude fronten en warme fronten. Warme kernsystemen produceren weerskenmerken zoals ogen, oogwanden en buitenste banden. Terwijl Larry met dit andere systeem interageert, zal het in staat zijn om een ​​enorme hoeveelheid vocht naar binnen te trekken, wat kan leiden tot aanzienlijke sneeuwval in Groenland.

Wijdverbreide totalen van 30 tot 46 cm worden verwacht in de oostelijke helft van het eiland. Hogere hoogten langs de oostkust kunnen 60 cm tot 1,2 m of hoger worden.

Hoewel het zeldzaam is dat tropische systemen sneeuw helpen veroorzaken, is het niet ongezien. Vorig jaar bracht orkaan Zeta zelfs sneeuw naar het noordoosten van de VS, waaronder enkele centimeters naar Massachusetts.

Wat Larry een beetje ongebruikelijker maakt, is het tijdstip. Zeta sloeg eind oktober toe. Hetzelfde gold voor superstorm Sandy, die in oktober 2012 ook zorgde voor sneeuwval.

Op korte termijn zal Larry eerst invloed hebben op de VS en Canada voor het Groenland raakt. "Aanzienlijke deining vanuit Larry zal tot en met zaterdag Bermuda, de oostkust van de Verenigde Staten en de Atlantische kust van Canada blijven treffen. Deze deining zal waarschijnlijk levensbedreigende surf- en stromingsomstandigheden veroorzaken," voorspelt het NHC.

Hoewel Larry naar verwachting geleidelijk zal verzwakken terwijl het door de koudere wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan beweegt, wordt nog steeds verwacht dat het orkaankracht behoudt, totdat het Newfoundland passeert. Ook in Newfoundland worden schadelijke winden, gevaarlijke stormvloed en zware regenval verwacht.

"Deze wind zal waarschijnlijk enkele bomen doen omvallen (leidend tot neergestorte nutsleidingen), borden beschadigen en materiële schade veroorzaken aan dakmaterialen, bekleding, hekken en buiteninrichtingen", waarschuwde het Canadian Hurricane Centre. "Beveilig losse voorwerpen op uw terrein en anticipeer op stroomonderbrekingen."
Advertenties