Groep petitie-aanbieders is beledigingen Ramadhin zat
01 Sep 2021, 04:46
foto
De groep die opkomt tegen vaccinatiedwang hekelt uitspraken van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Aan het woord is Jennifer van Dijk-Silos. (Foto: Raoul Lith)


De verschillende organisaties en individuen die gezamenlijk een petitie hadden aangeboden aan waarnemend president, Ronnie Brunswijk, zijn het zat om gecriminaliseerd te worden en steeds beledigingen aan te horen van Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid. Dit hebben zij dinsdag meegedeeld tijdens een persconferentie. Jennifer van Dijk-Silos, die ook deel uitmaakt van de groep, zegt dat de bewindsman het steeds op hen gemunt heeft vooral in de media. “Wat hij doet is ons stigmatiseren en dat is echt crimineel”.

Van Dijk-Silos merkt op dat Ramadhin de groep een etiket heeft gegeven van anti-vaxxers (personen die tegen vaccinatie zijn) en dat zij de veroorzaker zijn van de vierde golf. ”Door zulke woorden te uiten is hij juist bezig haat te zaaien. Die man brengt ons juist in gevaar”, stelt Van Dijk-Silos. Zij geeft aan dat een aantal personen binnen de groep wel is gevaccineerd. Echter benadrukt ze dat zij geen mensen oproepen niet te gaan vaccineren. “De boodschap is wel dat jij je niet moet laten dwingen. Wees bewust wat je wilt”. Ze kaart aan dat werknemers worden bedreigd met ontslag of uitsluiting als ze zich niet vaccineren.

In de groep die de petitie heeft samengesteld zijn er personen gebundeld vanuit verschillende disciplines in de gemeenschap. Zij hebben vooral hun bezorgdheid geuit dat apartheid, haatzaaierij en discriminatie hun intrede hebben gedaan sinds de start van de Covid-19 vaccinatie. Van Dijk-Silos benadrukt dat de groep niet tegen de vaccinatie is, maar wel tegen de dwang die er wordt toegepast. Bij de indiening van de petitie had Brunswijk aangegeven dat er een dialoog zou volgen tussen de verschillende partijen.  

Het pad van dialoog zit er echter niet meer in voor de groep die opkomt voor de mensen die gediscrimineerd worden vanwege het nog niet ingeënt zijn. Zij vinden dat uitspraken gedaan door de minister van Volksgezondheid in de media ook uitlatingen zijn van de regering. “Wat hij zegt, is wat de regering van Suriname zegt,” benadrukt de jurist. Door de uitlatingen van de minister meent de groep dat veel mensen zich het recht aanmatigen om openlijk neerbuigend en beledigend te spreken over ongevaccineerden.  “Vrijheid van meningsuiting heeft grenzen, maar dit is grensoverschrijdend”.

Tijdens de persconferentie is meegedeeld dat de wijze waarop de minister zich heeft uitgelaten naar de groep niet zo wordt gelaten. Dat de petitie indieners zijn voor misleiders uitgemaakt door de bewindsman. De petitie is getekend door burgers, kerkgenootschappen en vakbonden. Ze merken op dat aangekondigde regels door de minister van de baan moeten.  Zo zouden niet gevaccineerden bijvoorbeeld later niet naar plekken als ziekenhuizen en CBB kunnen gaan. De groep heeft niet concreet aangegeven wat de volgende stap is. Naar de rechter gaan is niet uitgesloten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April