Orkaan Ida laat spoor van verwoesting achter
31 Aug 2021, 10:33
foto
Het huis van Theophilus Charles (70) in Houma, Louisiana is totaal verwoest bij de doortocht van orkaan Ida.


De Golfkust lanceert reddingsmissies in de nasleep van de aanlanding van Ida als een orkaan. Functionarissen zeggen dat sommige gebieden tot de volgende maand  zonder stroom zouden kunnen zitten.

Omgevallen elektriciteitskabels, onbegaanbare wegen en obstakels voor reddingswerkers hebben veel lokale functionarissen ertoe aangezet om bewoners die geëvacueerd waren te vragen nog niet terug te keren. En voor degenen die zijn gebleven om de storm te trotseren, zullen velen worden geconfronteerd met temperaturen tot 39 graden zonder toegang tot stroom.

De National Weather Service (NWS) heeft een hitteadvies afgegeven voor het zuiden van Louisiana en Mississippi. Volgens de NWS is hitte de nummer één weergerelateerde dodelijke afloop in de VS. Meer dan 2 miljoen mensen in het aanlandingsgebied vallen onder het hitteadvies, zei CNN-meteoroloog Michael Guy.

Volgens PowerOutage.US zitten meer dan een miljoen klanten in Louisiana, 60.000 in Mississippi en 16.000 in Alabama zonder stroom. Rijen auto's wachtten maandag urenlang bij de een of twee benzinestations die nog open zijn in St. Bernard Parish, Louisiana, zei raadslid Richard Lewis. Velen sloegen een voorraad in voor hun generatoren. Ze bereiden zich voor op het weer, hoe lang het ook duurt voordat hun gemeenschappen weer opengaan.

Delen van Jefferson Parish zullen naar verwachting minstens drie of vier weken verstoken zijn van stroom, volgens een update van Jefferson Parish Councilman bij Large Ricky Templet. En functionarissen in de St. Charles Parish zeiden maandag dat het "zeer waarschijnlijk" is dat het gebied een maand lang zonder stroom zal zitten, volgens een Facebook-bericht.

Teams doen er alles aan om het probleem op te lossen. Meer dan 25.000 werknemers uit ten minste 32 staten en het District of Columbia zijn gemobiliseerd om de inspanningen voor stroomherstel in heel Louisiana te ondersteunen, zei het Edison Electric Institute (EEI) maandag in een verklaring. Maar als het gaat om stroomuitval, "niets is een snelle oplossing", zei de burgemeester van New Orleans, LaToya Cantrell, maandag.

"Hoewel de stroom afhankelijk is van generatoren, roep ik al onze mensen en bedrijven die de capaciteit hebben in de stad op om goede buren te zijn", zei Cantrell. "Deel de kracht die je hebt, open je bedrijven met de mensen om hun apparaten op te laden."

Sinds de aanlanding op de Golfkust als een storm van categorie 4 op zondag, is Ida volgens het National Hurricane Center verzwakt tot een tropische depressie, met windsnelheden tot 56 km per uur. Zware regenval en overstromingen blijven een bedreiging vormen. De storm was ongeveer 233 km ten noordoosten van Jackson, Mississippi en is op weg naar Tennessee, waarvan delen nog steeds herstellen van dodelijke overstromingen.
Advertenties