Bilkerdijk: Taskforce voor Surinaamse belangen in oliesector
31 Aug 2021, 22:44
foto
ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk


Er is zogenoemd local content beleid nodig, waaronder speciale wetten die regelen dat de olie- en gassector onder andere een bepaald percentage afneemt aan Surinaamse goederen en diensten en lokaal personeel. Alleen dan kan de vraag worden beantwoord op welke wijze de Surinaamse bevolking en bedrijven goederen en diensten kunnen leveren aan de toekomstige olie- en gasactiviteiten.

Dit zegt voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) Wilgo Bilkerdijk. Een speciale taskforce bestaande uit het Surinaams bedrijfsleven (VSB/ASFA Alliantie), Staatsolie en vertegenwoordigers van diverse ministeries buigt zich in partnerschap over deze materie.

Het verenigde bedrijfsleven neemt als direct belanghebbende deel aan deze door de regering ingestelde Local Content Taskforce, om zodoende te geraken tot effectief en duurzaam beleid. Het primaire doel van deze taskforce is om de regering te ondersteunen en adviseren in het formuleren van een Local Content strategie welke moet resulteren in wetgeving en beleid. Deze strategie moet er in eerste instantie voor zorgen dat de productie van de olie- en gasindustrie meer voordelen voor de economie oplevert dan alleen maar een directe bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) en overheidsinkomsten.

De taskforce is begin deze maand geïnstalleerd als de officiële taskforce van de overheid. Hierin hebben zitting VSB, ASFA Alliantie, de ministeries van NH, Arbeid, Onderwijs, BiBiS en Staatsolie. Bilkerdijk vertegenwoordigt met Nicole Deira en Adit Moensi de ASFA Alliantie, terwijl Hans Hiralal, Mervel Kotzebue, Dimitri Lemmer en Timothy Mendoca namens de VSB zitting hebben in de taskforce.

De vertegenwoordigers van VSB en ASFA Alliantie maken zich in deze taskforce sterk voor duurzame diversificatie van de economische basis van Suriname, de groei van het bedrijfsleven en ondernemerschap, alsook het behouden, aantrekken en ontwikkelen van geschoolde mensen en het maximaliseren van lokale banen. Ook ligt de focus op het formuleren van beleid dat als grondslag dient voor de olie & gas industrie. De VSB en ASFA Alliantie pleiten voorts voor een onafhankelijk monitoringsorgaan voor onder andere bestedingen en gunningen.

Volgens Bilkerdijk kunnen leden van de VSB/ASFA Alliantie hun bijdrage leveren via de respectieve vertegenwoordigers in deze taskforce. De taskforce zal binnen een maand het eerste concept presenteren aan de regering over de volgende resultaatgebieden:
- Nationale ontwikkelingsconceptie
- Beleidskader/institutionalisering
- Wettelijk kader.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April