Aanhang Bouterse: Hij wordt nooit opgesloten
31 Aug 2021, 04:48
foto
Trouwe aanhangers van Desi Bouterse moesten deze keer een straat verder staan. Zij scandeerden leuzen zoals 'wi want Bouta' en ' Santokhi go home'. (Foto's: René Gompers)


“Wi want Bouta!” is snel overgeslagen in “Santokhi go home!” Aanhangers van Desi Bouterse zijn blij dat hun leider op vrije voeten blijft. Bouterse is maandag wederom tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op 15 mannen in 1982. Er is geen gevangenneming gelast. Volgens Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, kan dat alsnog gebeuren in de twee weken waarin partijen in beroep mogen gaan.

Bouterse en zijn raadsman Irvin Kanhai waren er niet. De aanhangers waren trouw aanwezig. Dit keer was de Wulfingstraat waar het gerechtsgebouw staat, groter afgezet. Traditioneel staat de groep bij de brug aan het begin van de straat, Bouterse op te wachten en terug te verwelkomen, wanneer hij lijfelijk aanwezig is. Dit keer was ook de brug afgezet. De aanhangers moesten daardoor een straat verder staan. Daar waren ze heel laaiend over. Ze waren ook boos op de politie, die in getal groter dan hen was.

Er werden leuzen gescandeerd en is de ‘lobi voor Bouta’ met ‘takis’ en liederen geuit. “Deze Bouta wordt niet opgesloten,” stelde aanhanger Raoel Dubois vóór de aanvang van de zitting. “En als je hem wil opsluiten waarom trekken ze die amnestiewet ook niet voor Brunswijk in, maar alleen voor Bouterse? Recht voor één recht voor allen toch?” Toen een paar minuten later het bericht kwam dat Bouterse op vrije voeten blijft, brak er een gejoel uit terwijl Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, journalisten te woord stond.

Essed geeft aan dat Bouterse “oneigenlijk” gebruik heeft gemaakt van het zwijgrecht. Omdat Bouterse geen verdere uitleg wilde geven over zijn handelingen en de gebeurtenissen tijdens het verzet tegen het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf, dat eerder dit jaar was uitgesproken, kon de zaak niet inhoudelijk behandeld worden. De rechters hadden geen andere keus dan het vonnis te bevestigen.

Het hoger beroep kan snel afgewikkeld worden, stelt Essed. “Je kunt er van uitgaan dat als Bouterse tijdens het verzet zich op zijn zwijgrecht heeft beroepen, hij zich in het hoger beroep ook op het zwijgrecht zal beroepen,” merkt de raadsman op. “Ik zie geen reden om aan te nemen dat hij dan wel ineens verklaringen gaat afleggen. Ik verwacht dat het hoger beroep bijzonder snel zal zijn afgewikkeld.”

“Er is geen gevangenneming gelast,” benadrukt Essed. “Je kunt zeggen ‘nog niet’ want u mag verwachten dat dat uiteindelijk wel gebeurt. Mogelijk na hoger beroep, mogelijk eerder. Dat is niet aan ons advocaten om te beoordelen.” De aanhang van Bouterse is nog een tijd nadat de barricades zijn verwijderd, blijven hangen. Ze blijven erbij dat Bouterse nooit in de gevangenis terecht zal komen.  

Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April