Suriname voegt US$ 175 miljoen toe aan reserves
28 Aug 2021, 05:08
foto


Suriname heeft US$ 175 miljoen toegevoegd aan de internationale reserves van de Centrale Bank van Suriname. Het geld is afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds en vloeit voort uit de Special Drawing Rights (SDR) allocatie.

Het IMF heeft begin augustus wereldwijd US$ 650 miljard (ongeveer SDR 456 miljard) toegewezen aan zijn lidstaten om de veerkracht en de stabiliteit van de wereldeconomie te bevorderen en de meest kwetsbare landen die worstelen met de gevolgen van de Covid-19-crisis, te helpen.

President Chan Santokhi zei vrijdag in De Nationale Assemblee dat dit bedrag gebruikt zal worden om de internationale reserve van de Centrale Bank van Suriname te versterken. Ook zal de wisselkoers worden verdedigd. Tot nu toe zijn door eigen inspanningen de koers stabiel gehouden.

De SDR's worden toegewezen in verhouding met de quota van lidstaten in het IMF. Suriname komt op SDR 123,5 miljoen wat gelijk is aan US$ 175 miljoen. SDR is geen fysieke munt, maar een rekeneenheid die als internationaal geld door het IMF wordt uitgegeven.

Het IMF heeft deze rekeneenheid in 1969 geïntroduceerd om een gemeenschappelijke basis van betaling te hebben, onafhankelijk van schommelingen van een munt ten opzichte van een andere en zonder enig lidland te bevoordelen door zijn munt tot internationale standaard te verheffen. De waarde van de SDR wordt bepaald door de vijf belangrijkste internationale handelsvaluta; de Amerikaanse dollar, de Euro, de Yen, het Britse pond en de Yuan.
Advertenties