Somohardjo: nog geen besluit over eis president om Soentik te ontslaan
28 Jul 2011, 16:00
foto
Onderwijsdirecteur Robert Soentik.


De directeur van Onderwijs, Robert Soentik, moet worden ontslagen! Dit is de eis van president Desi Bouterse. Hij heeft dit kenbaar gemaakt aan minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling. Als de minister dit niet doet, zal ook zijn kop rollen. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, kan nog niet zeggen wat zijn partij zal beslissen. "Wij zijn nog in beraad", zegt hij aan Starnieuws.

Sapoen zei aan Radio ABC vanmiddag dat de president hem inderdaad gevraagd heeft om Soentik te ontslaan. Tot nu toe werd om deze kwestie heen gedraaid. Somohardjo beweerde sinds gisteren dat er niks aan de hand is, want deze kwestie is niet besproken in de coalitietop. Hij wil ook overleg voeren met de president, wanneer hij terug is uit Peru. Voor zaterdag is er een groot feest gepland bij de eerste steenlegging van het woningbouwproject te Hanna's Lust. Somohardjo maakt zich op om maandag richting Indonesië te vertrekken. Hij vergezelt zijn levenspartner, Amina Pardi, die ambassadeur in Indonesië wordt.

Consequentie
De president is niet te spreken over het herschreven geschiedenisboek voor de zesde klas. Daarin is een foto opgenomen, gemaakt in Nederland, kort na de decembermoorden in 1982. 'Bouterse moordenaar' staat op een van de protestborden. Sapoen had al besloten de boeken in beslag te nemen. De foto zou worden verwijderd en de gewraakte passages zouden worden herschreven. Hier nemen Bouterse en de NDP geen genoegen mee. Ook het Nieuw Front is verweten aan 'geschiedvervalsing' te doen. Het boek zou voor de verkiezing moeten uitkomen. Volgens de NDP moest Bouterse gecriminaliseerd worden om te voorkomen dat hij president zou worden.

Soentik is in februari benoemd als directeur van Onderwijs. Hij vroeg dezelfde maand nog de vaste commissie van De Nationale Assemblee om commentaar op het boek. Zeven exemplaren van het boek werden overhandigd aan de commissie, waarin ook Melvin Bouva en Theo Vishnudatt van de NDP zitting hebben. Toen Soentik niks hoorde, schreef hij in maart nog een brief aan de vaste commissie. Uiteindelijk werd de opdracht gegeven om het leerlingenboekje en de handleiding voor de leerkrachten te drukken. Toen de NDP de inhoud onder ogen kreeg, is de hel losgebroken.