President neemt eerste pinautomaat Guyaba in gebruik
01 Aug 2021, 12:42
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk en president Chan Santokhi proberen de Cashpnt machine te Guyaba uit. (Foto: Sozavo)


President Chan Santokhi heeft zaterdag de eerste Cashpnt ATM-machine in gebruik genomen in het dorp Guyaba in Boven Suriname. Hij merkte op dat de transformatie van 'kas naar giraal', de 'financial inclusion' hiermee een stap dichterbij is gekomen. Het ligt in de bedoeling dat uitkeringen en financiële steun in de nabije toekomst giraal zal plaatsvinden. In de toekomst hoeven er ook geen pakketten maar geld worden gegeven aan mensen die steun nodig hebben. Hierdoor worden ook de kosten voor transport van goederen gereduceerd.

Bij de officiële ingebruikname waren ook aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk en de ministers van Sociale Zaken, Uraiqit Ramsaran en Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. De bestaande pinautomaten zullen worden vervangen met Cashpnt. De Surinaamsche Bank, Hakrinbank, Finabank, de Surinaamse Postspaarbank en de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo zijn een samenwerking aangegaan met Banking Network Suriname N.V. (BNETS). Het proces tot vervanging met de eerste Cashpnt machine is op Guyaba begonnen.

Minister Ramsaran zei bij de ingebruikname dat binnen het herstelplan er 16 maatregelen zijn welke het Sociaal vangnet vormen. 'Financial inclusion' was een wens van velen, maar nu heeft deze regering deze tot werkelijkheid gemaakt, merkte de bewindsman op. Er is een inventarisatie gemaakt van de achterstanden bij uitbetalingen. Het ministerie werkt ernaar toe om uiterlijk het einde van het jaar de achterstanden te hebben uitbetaald.

Ramsaran gaf aan dat dit project in de toekomst veel voordelen met zich zal meebrengen, waaronder een vlotte en transparante afhandeling bij de betalingen. Hij somde verder op: efficiënte dienstverlening, keuzevrijheid, bezuiniging in exploitatiekosten, makkelijke monitoring van de uitbetalingen, veilige betaalmethode, spaarzaamheid en de mensen kunnen nu ook eventueel een krediet nemen. In dit project zullen worden meegenomen, maar ook de kleine ondernemers waaronder de hosselaars, de marktventers, de bootsman, de podosiri verkoper en anderen die eerder niet over een bankrekening konden beschikken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April