Vitaminen, zoutinfusen en kwakzalverij
01 Aug 2021, 04:56
foto


Drogisterijen, apotheken en andere handelszaken adverteren sinds jaar en dag vitaminen in drank en tabletvorm als over-the-counter (OTC) medicijnen, ook al werd en wordt geen koper daar beter van. Volgens twee op Starnieuws verschenen stukken bieden Surinaamse artsen, sinds kort, injecteerbare vitaminen ten verkoop aan, inclusief de intraveneuze toediening aan hun klanten.

In een gevarieerd dieet zitten voldoende vitaminen en mineralen die een mens nodig heeft. Mocht iemand een vitaminegebrek ontwikkelen, dan komt dat tot uiting in ziekteverschijnselen die voor elke vitamine specifiek zijn. Zo’n patiënt moet dan behandeld worden met alleen die vitamine waaraan hij een tekort heeft.

Er bestaat zelfs niet de geringste evidence (het bewijs door o.a. randomized controled trials) dat slikken van extra vitaminen enig gezondheidsvoordeel oplevert, tenzij er een aantoonbaar vitaminetekort bestaat. Een arts die beweert dat je door extra vitaminen ziekten kan voorkomen, sterker kan worden, langer kan leven of veroudering kan vertragen, zegt na wat anderen uit hun duim gezogen hebben, omdat elk wetenschappelijk bewijs daarvan ontbreekt.

Kwakzalverij is strikt genomen het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. Echter, ook het toepassen van betwiste medische handelingen door bevoegde artsen wordt wel als zodanig beschouwd. Het past niet dat bevoegde artsen alternatieve geneeskundige handelingen propageren of toepassen. Zij weten dat de effectiviteit en veiligheid van die therapieën niet is onderzocht, of erger nog, zij beseffen misschien goed dat sommige van die (be)handelingen niet deugen of onveilig zijn.

Het toedienen van intraveneuze vitamine injecties en zoutinfusen kan slechts nadeel voor de ontvanger opleveren. Dat vitaminen in de maag worden afgebroken of dat oraal ingenomen vloeistoffen niet snel genoeg in het lichaam worden opgenomen, zijn onzinnige beweringen. Alleen wanneer medicamenten, via de mond genomen, niet werkzaam zijn z.a. insulinen, of wanneer bij sommige levensbedreigende situaties elke vertraging in de behandeling een risico betekent, zijn injecties gerechtvaardigd.

Het laatste waar onze gehavende zorg nu behoefte aan heeft, zijn artsen die patiënten (intraveneuze) vitaminebehandelingen voorschrijven, ongeacht of dat uit onkunde of commercieel gewin voortkomt.

Frank Bueno de Mesquita
Stg. t.b.v. evidence-based geneeskunde in Suriname (EBGiS)
ebmasu@gmail.com


Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April