Weduwe Moise: Moordenaars lieten me voor dood achter
31 Jul 2021, 16:40
foto
Haïti's voormalige First Lady Martine Moise bij de begrafenis van haar echtgenoot, wijlen de Haïtiaanse president Jovenel Moise, die op 7 juli werd doodgeschoten. (Foto: Reuters)


De vrouw van de vermoorde president van Haïti die ernstig gewond raakte bij de aanslag waarbij haar man om het leven kwam, luisterde in paniek toen de schutters hun huis doorzochten. In haar eerste interview sinds de moord op haar man zei ze dat de moordenaars uiteindelijk vonden wat ze zochten in de woning van president Jovenel Moise. Ze deden vluchtige pogingen om te zien of First Lady Martine Moise nog leefde.

"Toen ze weggingen, dachten ze dat ik dood was", vertelde ze The New York Times in een interview dat vrijdag werd gepubliceerd, weken na de moord op 7 juli die een nieuwe crisis veroorzaakte in de kwetsbare Caribische natie. Ze overleefde en werd met spoed voor spoedbehandeling naar de Verenigde Staten gebracht, waar ze met de krant sprak terwijl ze werd geflankeerd door bewakers, diplomaten en familie.

Martine vraagt ​​zich af wat er is gebeurd met de 30 tot 50 mannen die gewoonlijk worden ingezet om haar man bij het huis te bewaken. Geen van die bewakers werd gedood of zelfs maar gewond. "Alleen de oligarchen en het systeem kunnen hem doden", zei ze.

De Haïtiaanse politie heeft het hoofd van de beveiliging van Jovenel Moise en zo'n 20 Colombiaanse huurlingen gearresteerd voor een complot dat volgens hen was georganiseerd door een groep Haïtianen met buitenlandse banden.

Jovenel Moise regeerde de verarmde en door rampen geteisterde natie bij decreet, terwijl het bendegeweld toenam en Covid-19 zich verspreidde. Zijn weduwe vertelde The New York Times dat het paar had geslapen toen het geluid van geweerschoten hen wekte.

Haar man riep zijn beveiligingsteam om hulp, maar al snel schoten de moordenaars in de slaapkamer. Ze werd geraakt in de hand en elleboog. Terwijl ze bloedend lag, haar man dood of stervende was in dezelfde kamer, had ze het gevoel dat ze stikte omdat haar mond vol bloed zat.

De moordenaars spraken alleen Spaans – de talen van Haïti zijn Creools en Frans – en communiceerden telefonisch met iemand terwijl ze de aanval uitvoerden.

Ze zei dat ze niet weet wat de moordenaars hebben meegenomen, maar dat het van een plank kwam waar haar man zijn dossiers bewaarde.

Martine Moise wil dat de moordenaars weten dat ze niet bang is en overweegt serieus om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap als ze eenmaal gezond is. "Ik zou graag willen dat de mensen die dit hebben gedaan worden gepakt, anders vermoorden ze elke president die de macht overneemt", zei ze. "Ze hebben het een keer gedaan. Ze gaan het zo weer doen."
Advertenties