Ramdin: IMF-fiat afhankelijk van garantie schuldeisers
31 Jul 2021, 04:47
foto
Minister Albert Ramdin van Bibis.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat het steunprogramma pas goedkeuren nadat er een financiële garantie is gegeven door bilaterale schuldeisers. Suriname heeft wel voldaan aan alle gestelde eisen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) verwacht dat in augustus de garanties rond zullen zijn. Op een persconferentie vrijdagavond zei hij dat er goed overleg is met de schuldeisers. In september zal het IMF-bestuur weer bijeenkomen.

De vertraging in de goedkeuring heeft volgens Ramdin geen impact op de uitvoering van het Herstelprogramma. Hij benadrukt dat het programma door Suriname is ontwikkeld en sinds vorig jaar september in uitvoering is. Het IMF-programma is onderdeel van het Herstelplan en niet andersom. De maatregelen worden normaal doorgevoerd. De bewindsman voert aan dat ook de IMF-top onderkent dat Suriname vergevorderd is met het gezondmakingstraject van de economie.

De voornaamste bilaterale schuldeisers zijn China, India en de Paris Club die namens vijf landen onderhandelt. Alle drie partijen zijn ondersteunend bezig. Met India is de zaak vrijwel rond. Ook met China is het traject goed op weg. Met Paris Club zal nu elke week gesproken worden en informatie worden verstrekt. Ramdin verwacht dat het allemaal op tijd goed komt. De partijen hebben hun eigen procedures en overlegsituaties. Aan hen is ook uitgelegd dat Suriname een tijdlijn moet afwerken.

De financiële garantie maakt deel uit van het programma. Hierin wordt opgenomen dat rentes en betalingen op een later tijdstip zullen plaatsvinden. De landen moeten aangeven dat ze akkoord gaan met het economisch raamwerk van het land. Er wordt intensief verder gesproken met het IMF, de Oppenheimer schuldeisers via Lazard, China, India en de Paris Club.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April