Israël wijst vinger naar Iran voor aanval olietanker
31 Jul 2021, 08:38
foto
De Israëlische plaatsvervangende premier en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid spreekt tijdens een persconferentie in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. (Foto: Reuters)


Israël heeft Iran ervan beschuldigd achter een aanval op een olietanker te zitten waarbij twee bemanningsleden - een Brit en een Roemeen - om het leven kwamen. Het schip, dat wordt geëxploiteerd door het in Londen gevestigde bedrijf Zodiac Maritime, bevond zich donderdag voor de kust van Oman in de Arabische Zee.

Het bedrijf, dat eigendom is van de Israëlische scheepsmagnaat Eyal Ofer, zei dat het bezig was om vast te stellen wat er was gebeurd. Maar de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, gaf vrijdag de schuld aan "Iraans terrorisme".

"Iran is niet alleen een Israëlisch probleem", zei Lapid in een verklaring en voegde eraan toe: "De wereld mag niet zwijgen."

Details van de aanval blijven echter onduidelijk. Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Het incident lijkt een ernstige escalatie van de spanningen in de regio te zijn, en sommige berichten suggereren dat er een drone bij betrokken was.

Een woordvoerder van de Britse regering zei dat het ook probeerde "met spoed de feiten vast te stellen".

"Onze gedachten zijn bij de dierbaren van een Brit die is overleden na een incident op een tanker voor de kust van Oman", staat in de verklaring. Het voegde eraan toe dat schepen "vrij moeten kunnen navigeren in overeenstemming met het internationaal recht".

In een verklaring die vrijdag op sociale media werd gedeeld, maakte Zodiac Maritime de twee sterfgevallen bekend met "diepe droefheid". Het zei dat er geen andere gewonden waren gemeld. Het bedrijf voegde eraan toe dat het schip nu "onder controle van zijn bemanning voer" en op weg was naar een veilige locatie met een Amerikaanse marine-escorte.

De marine-autoriteit van de UK Maritime Trade Operations (UKMTO) zei dat het het incident, dat plaatsvond in de buurt van het Omaanse eiland Masirah, onderzocht en bevestigde dat "coalitietroepen" het schip assisteerden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei "diep bezorgd" te zijn over de berichten en "de situatie nauwlettend in de gaten te houden".

De tanker was onderweg in de noordelijke Indische Oceaan naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vanuit Dar es Salaam in Tanzania. Volgens Zodiac Maritime had het op het moment van het incident geen lading aan boord.

Er zijn een aantal eerdere incidenten gemeld op zowel Israëlische als Iraanse schepen in het gebied. Schepen zijn beschadigd bij deze incidenten, maar slachtoffers zijn zeldzaam.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April