Essed verwacht veroordeling van Bouterse
30 Jul 2021, 13:43
foto
Hugo Essed na de zitting van de Krijgsraad in gesprek met journalisten. Hij merkt op dat alleen maar herhalingen zijn geweest op de zitting. Er zijn geen nieuwe feiten op tafel gelegd. (Foto: Raoul Lith)


Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat in het 8 decemberproces, zegt dat de verdachte Desi Bouterse slechts zaken heeft herhaald in zijn laatste woord. Hij heeft niks nieuws gezegd volgens Essed, dan herhalingen van invasie en verwezen naar de ex-kolonisator. Essed verwacht dat op 30 augustus Bouterse wordt veroordeeld.

Het strafproces ter terechtzitting is vandaag afgesloten door de Krijgsraad. Auditeur-militair Manro Danning is gebleven bij de strafeis van 20 jaar. Bouterse had verzet tegen het vonnis aangetekend. Essed zei dat Bouterse in zijn laatste woord geen nieuwe zaken naar voren heeft gebracht.

Essed weet niet of de Krijgsraad gevangenneming zal gelasten. Dat laat hij over aan de militaire rechtbank. Indien Bouterse in beroep gaat tegen het vonnis, verwacht Essed dat binnen een jaar het hoger beroep zal worden afgehandeld. De Krijgsraad heeft Bouterse niet aangezegd om aanwezig te zijn op 30 augustus wanneer het vonnis wordt geveld. "Ongeacht of hij aanwezig is of niet, het vonnis wordt uitgesproken", stelt Essed.

Nabestaande tevens voorzitter van de stichting 8 December 1982, Sunil Oemrawsingh, zegt als reactie tegen journalisten dat Bouterse een politiek verhaaltje heeft gehouden. Hij probeert de ex-kolonisator de schuld te geven, maar verzwijgt dat het militaire regiem onder bewind van Bouterse 500 miljoen Nederlandse gulden heeft gekregen. "Niet de kolonisator, maar jij hebt met andere de mensen vermoord. Wij stellen jou aansprakelijk. Jij hebt ze vermoord en jij moet je straf uitzitten", benadrukt Oemrawsingh.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April