Selfservice en uitholling integriteitsgehalte
31 Jul 2021, 14:44
foto


Oude destructieve systemen binnen het huishouden van de politiek, zullen nimmer voor de broodnodige ontwikkelingen zorgen. Al wat nieuw lijkt of als nieuw voorgeschoteld wordt, kan tegelijkertijd absoluut inhoud voor vernieuwing bevatten; in alle beweging zit potentie tot groei, schuilt de mogelijkheid om daadwerkelijke en nodige veranderingen op constructieve wijze te implementeren.

Op de achtergrond sluimeren er echter oude structuren die het verwoestende fundament hardnekkig in stand houden. Al wat van daaruit gecreëerd wordt, is niet meer dan een instandhouding van de oorzaken van de malaise in Suriname. Verandering vraagt om herstructurering van de basis van waaruit gewerkt wordt. En die basis kan slechts veranderen indien mensen zélf veranderen. Voor de politiek in Suriname betekent dit: niet in woorden, doch in concrete en opbouwende daden, zonder nepotisme en zelfverrijking. Dat dit door velen geroepen en neergepend wordt, geeft te kennen dat dit probleem nog steeds actueel is en dat er van transformatie nauwelijks of geen sprake is.

Tijd als factor
Dat groei tijd nodig heeft, is een feit. Groei heeft echter ook de wil nodig, de wil tot gezonde verandering. De factor ‘tijd’ zou niet te lang en herhaaldelijk gebruikt hoeven worden door politici. Het idee van ‘excuses zoeken’ en geen verantwoordelijkheden durven en kunnen dragen, kan namelijk gewekt worden. Daarnaast roept het (actief) bedrijven van nepotisme, één van de oorzaken van alle ellende in het land, per definitie al veel wantrouwen op. De opstartfase dient zo zuiver mogelijk te zijn, waardoor hoop onder het volk kan blijven leven.

Tijd is er als blijvend gegeven, de vraag is HOE tijd benut wordt, welke kwalitatieve invulling het krijgt. Is er sprake van een oprechte wil veranderingen door te voeren, dan weerspiegelt deze wil zich in het gedrag en in de keuzes van politici, ongeacht de grootte van de crisis, ongeacht corruptie en ongeacht de giftige belangenverstrengelingen. Voelt het volk dat de wil er is, dan zal zij ongekend ruimte bieden. Voelt het volk dat de wil ontbreekt, dan blijft ontevredenheid het volk bezighouden. Het blijvend teruggrijpen naar slechts tijd of het verleden als factor, zal dan ook geen zoden aan de Surinaamse dijk zetten.

Tussentijdse evaluaties in de vorm van periodieke persconferenties (zónder de journalistiek de mond te snoeren en zonder gedraai om vragen heen), concrete en openbaar gemaakte beleidsstukken en zuivere overheidsbegrotingen met de publieke inzage daarvan, zijn een goed begin van de wijze waarop tijd benut kan worden. Het volk vragen om tijd, vraagt ook om een respectvolle tegemoetkoming van het volk.

Selfservice
Dienen in ‘s lands belang en vanuit de oprechte wil een wezenlijk verschil te maken, vraagt om het loslaten van eigen belangen als politicus. Een hand aan het volk reiken ná veiligstelling van eigen positie en rijkdom(men), doet vraagtekens rijzen bij het integriteitsgehalte van ALLE opvolgende handelingen. Er kan niet tot goed bestuur overgegaan worden, pas nadat de schaapjes meer dan goed op het droge gekregen zijn. Dit is zonde van kostbare regeertijd én een betreurenswaardige voortzetting van de uitholling van het integriteitsgehalte van het regeerapparaat.

Werken aan zelfverrijking, eigen luxe en comfort en het ‘accommoderen’ van familie en vrienden behoren niet tot overheidstaken. Het vanuit een positie van zelfverrijking spreken over begrip voor armoede en de sterk afgenomen koopkracht, is geen oprechte, respectvolle en menselijke wijze van medeleven tonen. Van geveinsde betrokkenheid kan de burger niet eten. Door kostbare tijd in eigen hebzucht en machtswellust te steken, blijven maatschappelijk zaken en vraagstukken de status van ‘noodzaak’ behouden.

Alles is altijd tijdelijk
Wijsheid vraagt om adequate en doelgerichte handelingen, voortgevloeid uit opgedane kennis en ervaringen. Van het verleden valt te leren, zowel door het volk als door de huidige bestuurders. Wat vertrouwd is, is niet altijd goed of nuttig, zeker niet binnen systemen die spreken over vernieuwing en daarbij continu het oude presenteren of voortzetten.

De leiders van gisteren en vandaag zijn allen van waarde voor de verdere opbouw en ontwikkeling van het land. Ze helpen oude deuren sluiten en nieuwe te openen, ze laten zien dat groei nodig is. Of zij het volk de inzichten nu op heilzame of destructieve wijze gebracht hebben of brengen, ze waren of zijn er om te laten zien wat gewenst en wat ongewenst is.

Wat leiders ook laten zien, ze zijn er tijdelijk, daar alles altijd tijdelijk is. Dit geldt ook voor het plunder-gedrag van leiders: rijkdom is tijdelijk, zo ook de eigen (machts)positie. Wat vandaag is, kan morgen zo weer weg zijn.

Vishma de Keijzer
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April