Guyana verscherpt inreismaatregelen voor T&T
25 Jul 2021, 16:41
foto
Een passagier wordt gedesinfecteerd bij aankomst op de Chedi Jagan International Airport in Guyana. (Foto: Newsroom)


Burgers van Trinidad en Tobago (T&T) moeten volledig zijn ingeënt voordat ze naar Guyana mogen reizen. Dat staat in een gepubliceerde verordening op grond van de wet op burgerluchtvaart. De maatregel is 22 juli ingegaan.

De bijgewerkte regelgeving stelt dat passagiers, met uitzondering van kinderen, die vanuit Trinidad en Tobago naar Guyana reizen en die geen onderdaan zijn van Guyana, volledig moeten zijn ingeënt tegen Covid-19 om Guyana binnen te mogen. Deze bijgewerkte verordening is een aanvulling op de maatregelen voor luchthavens en vliegtuigen die passagiers verplichten om andere voorzorgsmaatregelen te nemen in het licht van de pandemie van de volksgezondheid.

De nieuwe maatregel geldt alleen voor  onderdanen van Trinidad en Tobago en niet voor degenen die mogelijk stoppen in het Caribische land vanwege een transitvlucht. Een passagier die vanuit de Verenigde Staten (VS) reist en stopt in Trinidad en Tobago, hoeft daarom niet volledig te zijn ingeënt.

Voor de context wordt een persoon als volledig gevaccineerd beschouwd twee weken nadat ze beide doses van een vaccin met twee doses hebben gekregen of twee weken nadat ze de vaccins hebben gekregen die slechts in één dosis worden gegeven, zoals het Johnson en Johnson-vaccin.

President Irfaan Ali  heeft gezegd dat de regering hardere maatregelen overweegt tegen mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Hij heeft al voorgestelde richtlijnen ontvangen van de Private Sector Commission (PSC). Deze  voorstellen zullen er in wezen voor zorgen dat niet-gevaccineerde personen wekelijks negatieve Covid-19-tests moeten afleggen om hun werkplek en andere entiteiten te mogen betreden. De kosten voor die tests zijn voor rekening van de werknemer.

Het PSC drong er ook op aan dat de regering vereist dat al het medisch en veiligheidspersoneel dat in frontlinie contact heeft met andere personen ofwel gevaccineerd moet zijn of bewijs moet overleggen van een negatieve Covid-19-test en dat alle plaatsen waar horeca- en amusementsdiensten worden aangeboden, inclusief restaurants, bewijs nodig hebben van ofwel vaccinatie of een negatieve huidige Covid-19-negatieve test van haar klanten om service te krijgen.
Advertenties