ROM-commissie baant weg voor Milieuraamwet
23 Jul 2021, 07:45
foto
Minister Silvano Tjon Ahing (l) en commissievoorzitter Margret Zerp. (Foto: ROM)


De Interdepartementale Klachtencommissie Ruimtelijke Ordening en Milieu onder leiding van Margret Zerp, is donderdag geïnstalleerd door minister Silvano Tjon Ahing van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De instelling van deze werkgroep is in afwachting van de volledige operationalisering van de Milieuraamwet. De commissie heeft tot taak te bevorderen dat een effectieve en optimale handhaving van bestaande geldende milieuregels plaatsvindt.

Het ministerie wil ernaartoe werken dat er op structurele en duurzame wijze toezicht en controle plaatsvindt op de naleving van regels opgenomen in de diverse sector-milieuwetten. Daar het milieu op diverse beleidsdomeinen ligt, zijn er diverse instanties die belast zijn met de handhaving van milieu gerelateerde activiteiten. Ook geven vergunningverlenende instanties diverse typen vergunningen uit met voorwaarden die zich richten op bescherming van het milieu bij het verrichten van economische activiteiten, en voorwaarden die te maken hebben met de gebruiksbestemming.

Het eerdergenoemde zorgt voor enorme complexiteit bij de uitvoering van taken van de betrokken actoren, zegt de voorlichting van ROM. De inspanningen van de klachtencommissie moeten onder meer leiden tot coördinatie en afstemming van beleid en dienen als centraal punt om de klachten van de gemeenschap te beschouwen en relevante informatie te doen voorbereiden t.b.v. de bewustwording van de burger over milieubewust gedrag en milieuverontreiniging.

De commissie is voor 1 jaar aangesteld en bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu; Volksgezondheid; Justitie en Politie; Regionale Ontwikkeling en Sport; Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken; Economische Zaken, Technologische Innovatie en Ondernemerschap; en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April