Gold Cup: Natio boekt alsnog een overwinning
20 Jul 2021, 22:04
Nigel Hasselbaink maakte de 2-1 voor Suriname.
(Foto-collage: SVB)

In de laatste wedstrijd in groep C van de Gold Cup stonden Suriname en Guadeloupe tegenover elkaar om hun sportieve plicht te vervullen. Beide landen zijn na twee verliespartijen reeds uitgeschakeld voor verdere deelname, dus was dit treffen slechts van administratieve waarde. Na een 1-1 ruststand won Suriname de ontmoeting met 2-1.

Enkele spelers die hier te lande opgeleid en of actief zijn, kregen de kans van bondscoach Dean Gorré om speelminuten te maken. Zo mochten Dimitri Apai, Serginho Eduards en Gleofilo Vlijter hun opwachting maken en kreeg Ivenzo Comvalius een basisplaats. Suriname begon sterk aanvallend en reeds in de tweede minuut schoot Dimitri Apai op doel, maar geen medespeler was alert genoeg om de rebound die ontstond nadat de doelman de bal naar het centrum verdedigde, alsnog erin te tikken. In de 7e minuut bediende Diego Biseswar de aanstormende Apai op maat, maar die slaagde er niet in om het leder in het doel te dirigeren met het hoofd.

In de 13e minuut ramde Ridgeciano Haps de deklat uit een vrije trap. Nauwelijks een minuut later was Gleofilo Vlijter vanuit een moeilijke hoek fortuinlijker en bracht Suriname op voorsprong: 1-0. Meteen na het doelpunt ramde Guadeloupe de deklat en gelukkig voor Natio ging de rebound over het doel. In de 20e minuut scoorde Matthias Pheaton die helemaal vrijstond namens Guadeloupe alsnog de gelijkmaker: 1-1. In de 25e minuut kreeg Apai weer een kans om Suriname op voorsprong te brengen, maar ook nu faalde hij.

Kelly Irep maakte in de 28e minuut een overtreding op Ivenzo Comvalius, waarbij hij niet de intentie had op de bal te spelen. Hij schopte tegen het been van Comvalius en stapte daarna ook nog op diens achillespees. Deze actie werd aanvankelijk met de gele kaart bestraft, maar op aangeven van de VAR verving de arbiter de gele kaart met een rode. Diego Biseswar belastte zich met deze vrije trap, maar die leverde uiteindelijk niets op. Natio profiteerde aanvankelijk niet van de numerieke meerderheid en liet zich zelf onder druk zetten. Met 10 man speelde Guadeloupe beter en Raphael Mirval ramde in de 41e minuut de deklat. Op slag van rust drong Suriname aan, maar schoten van Ryan Koolwijk, Vlijter, Haps en Comvalius leverden niet het gewenste resultaat op. Partijen gingen de kleedkamer bij een 1-1 stand in.

Ook de tweede speelperiode startte Natio sterk aanvallend. Apai kreeg ook in deze speelperiode goede mogelijkheden, maar na 5 scoringskansen stond hij nog steeds droog. Suriname domineerde het spel, maar ook na het inbrengen van aanvallende wissels lieten de doelpunten op zich wachten. Het duurde tot de 79e minuut voordat Nigel Hasselbaink op aangeven van Comvalius de 2-1 binnen tikte voor Suriname. Ook Damil Dankerlui slaagde er niet in om op aangeven van Sheraldo Becker, te scoren. In blessuretijd ontstond er een opstootje toen Biseswar ongeoorloofd werd aangevallen. Steve Solvet werd hiervoor gestraft met de gele kaart en mocht ook eerder gaan douchen, daar dit zijn tweede was voor de avond. Aangezien er niet meer gescoord werd, boekte Suriname zijn eerste overwinning op de Gold Cup: 2-1.