Moskee Nasir bezorgt offervlees huis aan huis
20 Jul 2021, 18:51
foto
Bij moskee Nasir te Ephraimzegen wordt vlees gekapt en ingepakt. Dit is bestemd voor gemeenteleden en behoeftigen. Voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks (rechts) helpt mee. (Foto: René Gompers)


Er wordt hard gewerkt bij moskee Nasir te Ephraimzegen. De leiding wil vandaag nog vlees naar de gemeenteleden, kindertehuizen en behoeftigen brengen. Ied-ul Adha, het offerfeest van de moslims, is wederom door de covid-situatie en de lockdown op zon- en feestdagen, niet massaal gevierd. Slechts enkele gemeenten hebben aangepaste activiteiten gehouden. Een ander deel gaat morgen de stieren en schapen bestemd voor het offer, slachten, verwerken en verdelen.

De Nasir moskee is een van de weinige plekken in Paramaribo met activiteiten. Een groep is bezig een aantal runderen en schapen te verwerken. Er zijn alleen essentiële  gemeenteleden aanwezig. "Hoewel er een lockdown is, hebben enkele moskeeën dispensatie gekregen om te slachten en het vlees te verwerken," zegt Samseerali Sheikh-Alibaks tegen Starnieuws. Hij is voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname.

"Maar de meesten hebben, wij ook, gekozen om bij de slagerij te slachten en om de verwerking bij de moskee te doen," geeft Sheikh-Alibaks aan. "Wij doen het vandaag maar andere groeperingen morgen. Ied-ul Adha mag drie dagen lang gevierd worden.

Het heeft lang geduurd voordat het vlees van de slagerij bij de moskee is aangekomen. Daardoor is het verwerken later begonnen. De tijd dringt. Maar in alle rust wordt het vlees, gekapt, getild, gesneden, verplaatst. Een man moet zijn bijl na een tijdje slijpen. De ribbenkast van de runderen vereist immers meer inspanning én een vlijmscherpe bijl. De bijl is snel geslepen en het kappen wordt gauw hervat.

Ondertussen wordt een kleine truck geladen met verwerkt rund. "We gaan huis aan huis bij de gemeenteleden," deel Sheikh-Alibaks mee. "Een deel gaat naar senioren, wezen, en behoeftigen. En dat hoeven niet per se gelovigen te zijn. Wij vieren met eenieder het feest."

Ondertussen wordt het plotseling donker.  De lucht wordt grijs, een stevige wind begint te waaien. "Is dat een storm?" vraagt een man zich af terwijl hij nog meer plastic zakken voor de verpakking brengt. Er is nog veel te doen. De 'laatste vloot' verwerkt vlees moet nog verpakt worden. De 'storm' blijft uit maar zo meteen is het avond. Voorzitter Sheikh-Alibaks helpt ook met verpakken. "We gaan het vandaag nog leveren," zegt hij resoluut. "We hebben afspraken met de mensen. Vers vlees is ook prettiger, misschien wil men het vandaag nog klaarmaken." De eerste auto's vertrekken; om uiterlijk 20.00 uur moeten al de geregistreerde personen over hun vlees beschikken.
Advertenties