EK: Italië met volle winst naar achtste finale
20 Jun 2021, 14:56
Matteo Pessina beroerde de bal maar even en gaf doelman Ward daarmee het nakijken (1-0). (Foto: Reuters)

In groep A namen Italië en Wales het tegen mekaar op in het Olympisch stadion te Rome, Italië. De gastheer won zijn eerste twee wedstrijden en is met zes competitiepunten dus al zeker van een plaats in de achtste finales. Wales daarentegen heeft met een overwinning en een gelijkspel nog alles om voor te spelen. De wedstrijd stond onder leiding van de Roemeense arbiter Ovidiu Haţegan. Na een ruststand van 1-0 wint Italië de ontmoeting met dezelfde cijfers.

Italië trad zoals verwacht aan met een B-selectie. Desondanks bepaalden zij het tempo van de wedstrijd. Wales speelde zoals vaker het geval is, een vrij matte wedstrijd. Zo nu en dan kwam Wales met goed spel opzetten, maar over het algemeen was het een eenzijdige vertoning. Er waren af en toe scoringskansen voor de 'azzuri italia', maar het duurde tot de 39e minuut voordat Italië via de voet van Matteo Pessina, het net vond: 1-0. Verder werd deze speelperiode rustig door de Italianen gecontroleerd en gingen zij pauzeren met een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft was het niet anders. Italië was aan het stuur en creëerde een paar halve kansen. Na ruim 5 minuten ramde Federico Bernardeschi de paal namens Italië. Aaron Ramsey had direct daarna ook een gelegenheid, maar kon uiteindelijk geen medespeler bereiken. In de 56e minuut stuurde de Roemeense arbiter, Ethan Ampadu eerder van het veld na een late overtreding op Bernardeschi. Met een man minder probeerde Wales toch behoorlijk tegenstand te bieden en kwamen Gareth Bale en gevolg zelfs achter de Italiaanse verdediging, maar het mocht niet baten. Na ongeveer 20 minuten brak Federico Chiesa goed door, legde de bal terug, maar Andrea Bellotti vond doelman Danny Ward op zijn weg. Na een half uur spelen in deze helft had Bale de gelijkmaker op de schoen, maar hij schoot het leder ongecontroleerd hoog over het doel. Met nog minder dan 10 minuten te gaan opende Italië een waar offensief op de vijandige defensie. De ene na de andere hoekschop was daarvan het gevolg, maar Wales hield stand. In de 89e minuut schoot Bellotti vanuit een draai verrassend op doel, maar doelman Ward was bij de les en ving het leder rustig op. Ook Francesco Acerbi testte doelman Ward in de slotminuten, maar ook nu was de doelman van Wales op zijn hoede en hield de bal uit zijn doel. Italië gat met de volle winst uit 3 wedstrijden (9 punten) naar de achtste finale.