EK 2021: Zwitsers schakelen Turken uit
20 Jun 2021, 15:00
Haris Seferovic knalt de openingsgoal al vroeg binnen na een assist van Steven Zuber. Zwitserland staat voor. (Foto: Reuters)

Zwitserland heeft zijn eerste drie punten binnen op dit EK-toernooi. Turkije dat puntenloos is geëindigd, is uitgeschakeld. Het zit erin dat de Zwitsers als beste derde van Groep A doorstoten naar de volgende fase. Zwitserland heeft vier punten uit drie wedstrijden. Groepsgenoot Wales heeft er ook vier. Italië gaat aan kop in Groep A met de volle negen punten.

Voor de statistieken zijn er 21 schoten gemaakt tussen Zwitserland (10) en Turkije (11), de meeste in de eerste helft van een EK 2020-wedstrijd. Twee keer een assist van Steven Zuber. Beide assists resulteren in doelpunten. Spits Haris Seferovic heeft het tot nog toe moeilijk gehad op het toernooi, maar hij pakt de pass van Zuber op buiten het strafschopgebied  en draait de bal vervolgens snel naar het doel. De Turkse verdediging had zich teruggetrokken, omdat ze dachten dat er vanaf daar geen gevaar was.

Turkije komt dan toch nog eens dreigen. Mert Müldür pakt uit met een heerlijke trap, maar Sommer brengt redding. In de herneming staat niemand op de juiste plek om de bal tegen de netten te duwen. Binnen een half uur staat het 2-0 voor de Zwitsers. Terwijl Turkije nog moet bekomen van het tegendoelpunt of Xherdan Shaqiri verdubbelt de score. Doelman Ugurcan Çakir is kansloos. Twee minuten krijgt Shaqiri de kans om het derde doelpunt voor zijn ploeg te maken. Hij gaat recht op het doel, maar de rechterschoen van goalie Çakir voorkomt dat de aanvaller succesvol is.

Turkije komt goed opzetten, aanval op aanval, maar ze kunnen geen weg vinden langs Yann Sommer. Die houdt op verbluffende wijze de Turken af van het scoren in de eerste helft. En terwijl de Zwitsers in de tweede helft op zoek gaan naar de derde goal, proberen de Turken hun eerste langs Sommer te krijgen. In de 63e minuut is het eerste Turkse doelpunt op dit EK een feit. Irfan Kahveci ramt de bal vanop afstand in de hoek. Sommer verslagen. De Turken vieren hun goal nog en Shaqiri doet zijn tweede in de mand na een snelle counter.

Zwitserland krijgt een vrije trap op een goede positie. Aanvoerder Granit Xhaka knalt op de paal. De Turken blijven het proberen. Cengiz Ünder trapt over. Dan sukkelt de wedstrijd verder. Sommer moet nog even ingrijpen, maar voor de rest zit er niet meer in. De Turken beseffen dat ze zijn uitgeschakeld nu ze geen punt hebben kunnen vergaren.