Standaardisatie binnen beveiligingsbranche noodzakelijk
20 Jun 2021, 12:54
foto
Een instructiemoment tijdens een van de trainingen verzorgd door Safety & Security Academy Suriname.


Met meer dan 200 beveiligingsbedrijven en een geschatte aantal van 5000 beveiligingsmedewerkers, is het hoog tijd dat er gewerkt wordt aan standaardisatie en structurering van de beveiligingsbranche. De Safety & Security Academy Suriname (SSAS) wil hieraan een bijdrage leveren door opleidingen te verzorgen, waaronder MBO- en HBO-niveau.

Op de vraag of er sprake is van wildgroei binnen de beveiligingsbranche, zegt SSAS-directeur Sharon Schalkwijk: “Je zou het wildgroei kunnen noemen, maar je zou het ook positief kunnen bekijken. De branche is aan het groeien, dat is een feit. En aangezien de branche aan het groeien is, zouden wij graag daar op willen inspelen vanwege onze deskundigheid en jarenlange ervaring op het gebied van trainingen, cursussen, opleidingen. Door de securitybedrijven te helpen om hun personeelsleden extra competenties aan te reiken, kunnen we ervoor zorgen dat er uniformiteit binnen de branche gaat ontstaan. Dat is wat we graag willen doen.”

Erkenning van KPS
Het in 2019 opgericht opleidingsinstituut heeft reeds trainingen verzorgd aan medewerkers van bedrijven zoals Covab, CKC, SZF en SAB. Het gaat vooral om bedrijven die de veiligheid van hun klanten en personeel, maar ook van have en goed bijzonder belangrijk vinden. Een mijlpaal voor de SSAS is de toestemming die ze recent heeft gehad van het Korps Politie Suriname (KPS)  om ook de trainingen voor Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) te verzorgen. Deze opleiding start in juli. “We zijn heel blij met deze samenwerking met KPS voor wat betreft die opleiding,” zegt Schalkwijk. Zij zegt verder dat er momenteel meerdere mensen of bedrijven bezig zijn met andersoortige trainingen binnen het beveiligingswezen, echter is er geen specifieke norm en geen uniformiteit. In samenwerking met de desbetreffende bedrijven wil de SSAS daarom gaan standaardiseren.

Een veiligere samenleving
SSAS-trainer en ervaringsdeskundige Ronny Braafheid benadrukt dat bij het opleidingsinstituut zowel theoretische als praktische kennis wordt bijgebracht. “Natuurlijk. Het heeft niet alleen te maken met het horen, het heeft ook te maken met het laten zien en laten doen. Vaak genoeg horen mensen de instructies en kunnen ze het uitvoeren, maar je hebt ook weer mensen die anders zijn. Ze moeten het zien of ze moeten horen en zien, dan weten ze wat ze precies moeten doen. En zo heb je verschillende type mensen. Daarom is het altijd goed om theorie met praktijk te combineren. Of we hierdoor een veiligere samenleving krijgen? Ben ik 100 procent zeker van. Want het moment dat jij als beveiligingsmedewerker weet wat je moet doen en vooral hoe je het moet doen, kan het niet mis gaan.”

Meer dan wachterswerk
Daar schaart SSAS-trainer Miquel Gilliot zich volledig achter. “Het beveiligingswerk is geen wachterswerk. Het is meer dan dat. Het gaat om heren en dames die geschoold en getraind zijn. Dus men moet deze mensen niet zien als wachters of als portiers, het zijn beveiligers die maatregelen moeten treffen, die weten wat ze moeten doen, die daar hun werkzaamheden moeten verrichten in een bepaalde hoedanigheid. En ze hebben allemaal weet van wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen,” benadrukt hij. Gilliot wil als ervaringsdeskundige op het gebied van beveiliging graag een grote bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van beveiligers en het beveiligingswezen in Suriname. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat mijn bijdrage in deze sector ervoor kan zorgen, dat we professionals krijgen die hun werk ook als professionals doen.”
Advertenties