Eerste drive-thru vaccinatieprikpunt in Suriname
17 Jun 2021, 16:59
foto
Marinten Atmopawiro kreeg vandaag als eerste in de drive-thru haar tweede AstraZeneca prik van broeder Jean-Pierre Diran. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Al zittend op de achterbank van de auto kreeg Marinten Atmopawiro rond 11.14 uur vandaag haar tweede AstraZeneca prik. “Gefeliciteerd, u bent de eerste vandaag in onze drive-thru”, zegt broeder Jean-Pierre Diran. Hij pakt de volgende spuit en prikt ook chauffeur Daniëlle Atmopawiro. Ze lacht opgelucht en vraagt “klaar, kan ik optrekken?” Het Sana Budaya-complex in noord is per vandaag de nieuwste vaccinatiesite voor eerste en tweede prik. Het bijzondere is dat er ook een drive-thru optie is: personen worden in hun auto ingeënt.

Rond 08.30 stond Atmopawiro al geparkeerd bij de achterpoort. “Mijn moeder moest naar het lab, dus wij waren al op straat. We hebben ons mentaal voorbereid op de wachttijd en hebben broodjes en water meegenomen. Mijn moeder is slecht ter been en zou morgen voor haar tweede prik gaan. Dit is een hele uitweg voor ons”, vertelt zij.

Terwijl Atmopawiro doorrijdt naar de parkeerplek voor hun 15 minuten observatie, rijden Poeran en Malawatie Kasi de priktent binnen voor hun eerste vaccinatie. Malawatie is slecht ter been en het koppel heeft maanden uitgekeken naar deze dag. “Ik volg het buitenlandse nieuws en zei tegen mijn vrouw ‘wacht, ze gaan ook in Suriname met ditzelfde model van drive-thru of mobiel prikbus komen”, vertelt Poeran.

“Met de drive-thru vaccinatieoptie proberen wij personen die minder mobiel zijn tegemoet te komen, vertelt Arun Hindori van Cirkel Group. Samen met andere partners uit het bedrijfsleven is nagegaan op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het vaccinatiegebeuren en vatte het idee voor een drive-thru/walk-in prikpunt. Met het gemak van geprikt worden in je auto, hopen zij meer personen over de streep te krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Tot twee maanden geleden hadden de Kasi’s geen geloof in het vaccin. “Je hoort zoveel fake news. Je weet niet wie en wat te geloven. Wij hebben jonge kinderen. Wat als er iets met ons zou gebeuren”, geeft Poeran aan. “Maar mijn geloof in God heeft mij de kracht en overtuiging gegeven om het vaccin te nemen”, blikt Malawatie terug. “Ik ben eerder naar het PCS geweest maar werd heengezonden omdat mijn doelgroep toen niet aan de beurt was.” Ze loopt heel moeilijk en waagde geen tweede poging tot vandaag. “Ik ben zo blij met deze optie.”

Een gemengd team van het St. Vincentius Ziekenhuis en Diakonessen Ziekenhuis zet de prikken. Drive-thru vaccineren is ook nieuw voor hun. “Het valt mee, je kunt iets vrijer werken als de deur open is. En iemand prikken in een hogere auto is fijner, dan die in een lage auto”, deelt Diran zijn eerste ervaring. Dewkie Shakir ondersteunt ook met het inenten. “Eigenlijk maakt het niets uit. Wij zijn getraind en gewend om onder alle omstandigheden en situaties personen te prikken”, reageert zij. Beide zijn het eens: deze manier van inenten tegen corona is veiliger. “Er is een afstand tussen ons, mensen blijven niet hangen, maar rijden gelijk door”, merkt Diran op.

Dik een half uur na elven, is de rij met wachtende in auto’s intussen al twee kilometers lang. Rond 08.00 uur stonden al tientallen mensen op het terrein te wachten. Morgen wordt er weer geprikt. De drive-thru/walk-in optie te Sana Budaya duurt een maand. Afhankelijk van het succes en dagelijkse evaluaties wordt bepaald of er elke dag gevaccineerd wordt en/of de tijden aangepast worden, zegt Hindori.

Naast de doelgroep, focussen de initiatiefnemers en overige partners ook op de grote Braziliaanse gemeenschap in noord. “Er is informatie over deze vaccinatieoptie gegeven en vandaag hebben we al tolken Portugees. We proberen ook tolken Spaans erbij te halen”, geeft Hindori aan.

Hij roept het bedrijfsleven op om ook te participeren. De kosten van de vaccinatieactie zijn vrij hoog. Het complex zelf is gratis ter beschikking gesteld door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie. Voor nu is er een budget van SRD 500.000. Naast het vrijwilligersteam zijn er ook betaalde krachten. Hindori sluit het niet uit dat de bedrijvengroep het initiatief ook in andere districten uitvoert.

De drive-thru loopt via de achteringang van Sana Budaya aan de Michel Angelostraat. Op het terrein wordt geprikt, gevolgd door 15 minuten observatie op de parkeerplek en dan uitrijden via de tweede hoofdpoort aan de Jozef Israelstraat. De walk-in is via de eerste hoofdpoort.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April