US$ 2 miljard te veel geleend door vorige regering
17 Jun 2021, 00:00
foto
Status en categorisering van de schulden per ultimo 2020. De bedragen zijn inclusief achterstallige rentebetalingen.


Ruim US$ 2 miljard is te veel geleend door de vorige regering. Dit blijkt uit het Staatsschuldenplan dat president Chan Santokhi aangeboden heeft aan De Nationale Assemblee. Hierin is vastgelegd dat per eind 2020 de uitstaande schuld US$ 3.28 miljard is, dat neerkomt op 159.1% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit, terwijl wettelijk het schuldenplafond maximaal 60% van het BBP mag zijn. De rentes en aflossingen alleen zijn 40% van de overheidsuitgaven. Zonder een herschikking van de schulden, is dit een onhoudbare situatie, wordt benadrukt in het document.

De buitenlandse schuld is US$ 2.1 miljard (101.9% van het BBP) en de binnenlandse schuld is US$ 1.18 miljard (57.2% van BBP). De buitenlandse leningen vormen de basis voor herstructurering, want ze vormen het grootste gedeelte. Daarnaast is het rentepercentage bij de commerciële buitenlandse leningen - waaronder de 'Oppenheimer-leningen - erg hoog. De regering heeft de Oppenheimer-bondhouders gevraagd om een verlies van 70% te nemen. Bij de binnenlandse leningen zal ook een aantal maatregelen worden getroffen. Daarbij zal rekening gehouden worden met de draagkracht van betrokkenen.

De schuldenherstructurering vormt een belangrijk onderdeel van het raamwerk zoals met het Internationaal Monetair Fonds is overeengekomen. De schuldratio moet van 159.1% afnemen tot 120% in 2024 en tot het wettelijk plafond van 60% in 2035. In het raamwerk is geen rekening gehouden met de potentiële inkomsten uit de offshore-olie- en gasindustrie.

Het traject van verlaging van de schuldratio naar het wettelijke niveau zal ongeveer 14 jaar duren. In de tussenliggende periode zal de jaarlijkse schuldverplichting op een zodanig niveau liggen, dat er een basis is voor herstel en groei van de economie, stelt de regering. Suriname is op dit moment niet in staat zijn schulden te betalen, maar zal dat in de toekomst wel kunnen, wordt er aangegeven. Door de strategische herstructurering wordt de jaarlijkse schuldverplichting verlaagd. Dit door 'haircuts', lagere rentes en het naar achteren schuiven van betalingen door langere terugbetalingsperiodes.

Advertenties