EK 2021: Owngoal Hummels geeft Fransen overwinning
15 Jun 2021, 18:10
Op knullige wijze brengt Mats Hummels de Fransen op voorsprong. (Foto: Reuters)

Drama op drama in de Allianz Arena in München. Een autogoal, twee afgekeurde doelpunten. De Fransen hebben hun eerste drie punten binnen dankzij een autogoal van Mats Hummels. De Duitsers ondergaan daarmee hun eerste nederlaag in een openingswedstrijd tijdens een EK-toernooi. Regerend WK-kampioen heeft nu samen met Portugal, die eerder vandaag speelde, drie punten uit een wedstrijd in groep F.

Drama voor Mats Hummels en Duitsland. Het was Paul Pogba die een geweldige pass gaf aan Lucas Hernandez. In plaats van weg te werken, pingt Hummels de bal met zijn scheenbeen knullig in eigen doel. Het is de eerste autogoal voor de Duitsers ooit op een Europees Kampioenschap. De Duitsers staan bekend om hun efficiëntie. Tot nog toe zijn er al drie autogoals gescoord in EK 2021.

Duitsland herpakt zich. Een vrije trap van Toni Kroos niet ver van het strafschopgebied gaat zowaar boven het doel. Dan volgt een vlijmscherpe counter van de Fransen, met Mbappé in de hoofdrol. Hij vliegt voorbij Hummels en wil dan voortzetten maar vindt Antonio Rüdiger op zijn pad. Doelman Hugo Lloris heeft niet echt veel te doen in de eerste 45 minuten. Maar dan volgt een grote blunder van Ilkay Gundogan. Serge Gnabry houdt de bal binnen het het strafschopgebied, maar Gundogan trapt vanaf 12 meter ver naast.

Adrien Rabiot breekt met tien minuten spelen in de tweede helft door de Duitse defensie na een pass van Kylian Mbappé. Rabiot duikt het strafschopgebied in en trapt in de korte hoek. Zijn schot knalt op de paal. Hij had als optie om Antoine Griezmann aan te spelen. Aan Duitse kant laat Serge Gnabry de kans schieten om gelijk te maken. Hij krijgt een voorzet en knalt die in een beweging rakelings over het doel. Ook Robin Gosens komt dichtbij, maar zijn schot wordt afgeblokt. De Duitsers drukken de Fransen steeds verder weg en gaan er hard tegen aan.

Maar dan scoort Mbappé met een mooie krul de bal die hij aangespeeld krijgt van Pogba. De vlag gaat op. Buitenspel. Doelpunt afgekeurd. Mbappé gaat daarna pijlsnel met Hummels achter zich. In de zestien meter haalt Hummels de spits neer. En terwijl de Fransen roepen om een penalty geeft scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande geen kik.  Ook een doelpunt van Karim Benzema na een mooie een twee actie met Mbappé wordt afgekeurd voor buitenspel in de 85e minuut. VAR beslist dat Mbappé zijn knie buitenspel stond toen Pogba hem de bal aanspeelde. Het blijft 1-0.