EK: Portugal breekt Hongaarse weerstand
15 Jun 2021, 14:57
Het goed opgekomen Hongaarse publiek kon niet voorkomen dat Portugal de wedstrijd won. (Foto: vi.nl)

Hongarije en Portugal kruisten de degens op het strijdtoneel Puskás Arena te Boedapest, Hongarije. De Turkse arbiter Cüneyt Çakir had de leiding over deze wedstrijd in groep F. Titelhouder Portugal startte als favoriet, maar het goed opgekomen thuisfront -ongeveer 60.000-, gaf de nodige ruggensteun aan de gastheer. Na een doelpuntloze eerste speelperiode won Portugal de wedstrijd met 2-0.

Portugal startte met een sterrenelftal en liet geen ruimte voor twijfels over zijn intenties om korte metten te maken met Hongarije. Binnen vijf minuten testte Diogo Jota de Hongaarse doelman Péter Gulácsi, maar die hield stand. Minuten later had deze Jota weer een scoringskans, maar hij gebruikte niet de juiste techniek, waardoor de bal hopeloos hoog over het doel ging. Hongarije besefte dat het qua spelkwaliteit tekort kwam, dus werd die tekortkoming gecompenseerd met het fysieke. De gastheer speelde in dat opzicht op de rand van het toelaatbare. Toen Portugal ook overschakelde op fysiek spel, veranderde het de wedstrijd in een waar slagveld, waardoor veel overtredingen het spel markeerden.

Het Hongaarse publiek droeg een steentje bij door sterspeler Cristiano Ronald bij elk balcontact uit te jouwen. De arbiter deed er alles aan om de wedstrijd in goede banen te leiden, maar greep uiteindelijk toch in met een gele kaart toen de Portugees Ruben Diaz de grens van het toelaatbare overschreed. Diogo Jota leek Portugal kort voor rust op voorsprong te brengen, maar ook ditmaal schoot hij tegen de doelman aan. Op onbegrijpelijke wijze miste ook Ronaldo in deze fase een niet te missen kans, waardoor ploegen zonder te scoren de kleedkamers opzochten.

Na de pauze was het Pepe die de toon zette, door met het hoofd de doelman in de 47e minuut tot het uiterste te dwingen om zijn doel schoon te houden. Tien minuten in de tweede helft liet Hongarije zien meer uit de wedstrijd te willen halen, maar de Portugese sluitpost Rui Patrício liet zich niet verrassen. Bruno Fernandes ondernam halverwege deze speelperiode een goede poging om Portugal op voorsprong te brengen, maar doelman Gulácsi stak daar een stokje voor. Het uitblijven van een Portugees doelpunt, deed het vertrouwen bij Hongarije toenemen. Echter maakte Rafael in de 84e minuut een eind aan alle Hongaarse illusies: 0-1. In de 87e minuut deed Ronaldo vanaf de 11m-stip een duit in de zak: 0-2. In blessuretijd bracht Ronaldo met zijn tweede doelpunt van de avond, een geflatteerde stand op het scorebord: 0-3.