EK 2021: Debutant Finland stunt tegen Denemarken
12 Jun 2021, 16:41
Joel Pohjanpalo kopt keihard het eerste EK-doelpunt voor de Finnen ooit, binnen. (Foto: Reuters)

Finland verrast in de eerste wedstrijd in groep B door van Denemarken te winnen, 1-0. Na een rampzalige eerste helft van het duel waarin Christian Erikson plots instortte -vermoedelijk een hartstilstand-, werd de wedstrijd na ruim anderhalf uur weer hervat. Op enkele acties na, kwamen de Denen niet meer in het spel van de eerste 40 minuten, waarin ze domineerden. Het incident met Erikson schijnt toch een enorme impact gehad te hebben op zijn speelmakkers.

In elk geval heeft Finland zijn eerste EK-doelpunt ooit gescoord. Het is Joel Pohjanpalo die in de 60e minuut de bal keihard kopt op de Deense doelman Kasper Schmeichel, die de bal laat glippen, 1-0. Nog een kwartier later krijgt Denemarken de kans om de gelijkmaker te scoren door een toegekende penalty. Het zwak schot van Pierre-Emile Hojbjerg wordt keurig gestopt door doelman Lukas Hradecky.

De Denen gaat dan een versnelling hoger, maar een gelijkmaker na een knappe aanval van Mathias Jensen - hij kwam in de plaats van Erikson - laat in de tweede helft wordt hen weerhouden door de Finnen. In het laatste kwartier wordt het zwaar voor Denemarken om een gaatje te vinden, aangezien de Finnen zich massaal terugtrekken op hun eigen helft. De bewogen wedstrijd eindigt in het voordeel van de Finnen.

De tweede wedstrijd in Groep B is intussen gestart waarin België en Rusland het tegen elkaar opnemen. De Rode Duivels staan met nog een kwartier te gaan in de eerste helft met 2-0 voor.