88% afnemers EBS wordt gesubsidieerd; SRD 500 miljoen
10 Jun 2021, 00:00
foto
De overheid subsidieert huishoudens die fase 1 en fase 2 elektriciteitsaansluiting hebben. Ook kleine commerciële gebruikers worden tegemoet gekomen.


Er komt een nieuwe tarievenstructuur voor de stroomrekeningen per 1 juli. De regering heeft besloten huishoudens met fase 1 en 2 voor SRD 320 per maand te subsidiëren. Ook kleine commerciële gebruikers (fase 1 en 2) worden gesubsidieerd met SRD 250 per maand. Iedereen zal minimaal SRD 50 per maand moeten betalen voor stroomrekeningen. Fase 3 wordt niet gesubsidieerd. Dit deelde minister David Abiamofo mee op een regeringspersconferentie woensdag.


88% van de huishoudelijke afnemers van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) wordt gesubsidieerd. Per jaar zal de overheid SRD 500 miljoen kwijt zijn aan subsidie. Nu wordt er ruim SRD 1 miljard aan subsidie neergeteld voor stroomrekeningen. Met de subsidie zullen mensen die SRD 37 aan stroom betaalden, per 1 juli SRD 50 neertellen. Huishoudens die SRD 56 kwijt waren per maand, zullen nu SRD 100 betalen aan EBS. Verbruikers die SRD 171 gewend waren te betalen, zullen SRD 416 moeten ophoesten.

De regering heeft een basistarief ingevoerd. Voor fase 1 (huishoudelijk) is het basistarief SRD 216 en fase 2 SRD 357. Voor fase 1 niet-huishoudelijk is het basistarief SRD 372 en voor fase 2 SRD 866. Beide groepen zullen gesubsidieerd worden.

De nieuwe tarievenstructuur moet ertoe leiden dat de EBS zelf betaalt voor de inkoop van elektriciteit. Het bedrijf betaalt zelf de brandstofrekening. De overheid zal haar elektriciteitsrekening op tijd voldoen. Dit geldt ook voor de rekening van straatverlichting. De berekening van de tarieven is gebaseerd op de juiste kostprijs van elektriciteit. Minister Abiamofo wees er op dat het huidige stroomtarief veel lager is dan het kostenniveau. EBS is structureel verlieslatend. Leningen en schulden voor EBS zijn nu ruim US$ 350 miljoen. Het bedrijf dient gezond gemaakt te worden.
Advertenties