Haïti stelt referendum over nieuwe grondwet uit
08 Jun 2021, 17:34
foto
De spoedeisende hulp van Artsen zonder Grenzen bevindt zich in de ruige Martissant-wijk van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. (Foto: AFP)


Haïti heeft een referendum over een nieuwe grondwet dat was gepland was voor 27 juni uitgesteld vanwege de coronaviruspandemie. Er is geen nieuwe datum gegeven voor de stemming.

President Jovenel Moise regeert Haïti, het armste land van Amerika, bij decreet nadat de parlementsverkiezingen die in 2018 waren gepland, waren uitgesteld en na geschillen over wanneer zijn eigen ambtstermijn afloopt. Naast de presidents-, wetgevende en lokale verkiezingen in september, had Moise op 27 juni een nieuw ontwerp van de grondwet van het eiland willen voorleggen aan een stemming.

Vorige maand had hij gezworen door te gaan ondanks internationale kritiek dat het proces niet "inclusief, participatief of transparant" genoeg is in een land dat wordt geteisterd door politieke onzekerheid en criminele bendes.

Maar op maandag werd in een officiële verklaring gezegd dat het besluit tot uitstel werd ingegeven door "moeilijkheden" waarmee de kiesraad te maken kreeg bij het proberen "al het tijdelijke personeel bijeen te brengen en op te leiden voor de uitvoering van de peiling" in het licht van de pandemie. Een nieuwe datum zou worden vastgesteld "na de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten en het technische advies van de leidinggevenden van de kiesinstantie", aldus de verklaring

Op 24 mei heeft Haïti de noodtoestand uitgeroepen vanwege de toename van gevallen van Covid-19. Maar door de toenemende onzekerheid leek het organiseren van de stemming al ingewikkeld.

In het weekend dwongen botsingen tussen twee bendes in een arme buurt in het dichtbevolkte Port-au-Prince honderden inwoners hun huizen te ontvluchten en hun toevlucht te zoeken in nabijgelegen kerken en sportzalen.

Moise is de zesde premier in vier jaar. Hij wordt geconfronteerd met een woedend volk  dat eist dat hij aftreedt te midden van het falen van de regering om crimineel geweld te onderdrukken.

Naast de politieke crisis zijn de ontvoeringen voor losgeld de afgelopen maanden enorm toegenomen, wat de groeiende invloed van gewapende bendes in het Caribische land verder weerspiegelt. Het wordt ook geconfronteerd met chronische armoede en terugkerende natuurrampen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April