Hindori: Alle Covid-bedden in SVZ continu bezet
17 May 2021, 00:56
foto
Manodj Hindori, directeur SVZ.


"Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is bomvol, zowel op de Covid-afdeling (20 bedden) als op de Intensive Care Unit (3 bedden). Al deze bedden zijn continu bezet. Zodra er een patiënt wordt ontslagen, wordt die plek binnen een uur weer opgevuld door een andere. Een paar dagen geleden moesten we toveren, we lagen propvol en toen meldde een Covid-positieve hoogzwangere vrouw zich aan. Vanwege haar toestand kon ze nergens anders doorverwezen worden. De hoofdverpleegkundige heeft met veel kunst en vliegwerk toch een noodplek weten te maken om haar toch nog op te kunnen vangen. Gelukkig maakt ze het tot nu toe goed." Hiermee illustreert algemeen directeur van SVZ tegenover Starnieuws, de ernst van de situatie.

Het grote probleem is dat er te weinig mensen en middelen zijn om meer Covid-patiënten op te vangen: niet genoeg superviserende specialisten, tekort aan zaalartsen, te weinig verpleegkundigen, niet genoeg zuurstof tappunten uit de muur etc. De ziekenhuizen zijn al wankel en zijn er totaal niet op berekend om zo langdurig achter elkaar zulke intensieve zorg te verlenen aan Covid-patiënten. Het zorgpersoneel raakt oververmoeid en valt zelf uit. Apparatuur en technische voorzieningen beginnen het te begeven. Het is echt crisismanagement op zo een Covid-afdeling, legt Hindori uit.

"Het is nu continu zoeken welk ziekenhuis nog een plek vrij heeft. Soms liggen er Covid-patiënten gewoon op de gang in de Spoedeisende Hulp of zelfs in een ambulance, in een taxi of in hun eigen auto te wachten op een vrije plek. De ziekenhuisdirecteuren bellen of appen elkaar soms om de 5 minuten om te checken of er niet een bed is vrijgekomen. Soms moeten we een collega-directeur gewoon eerlijk zeggen dat we een patiënt van hen echt niet kunnen overnemen. Zeer stressvol!"

De landelijke situatie is zeer alarmerend. Ondanks de afgekondigde maatregelen dalen de besmettingen maar niet, verzucht Hindori. "Als er niet snel een ommekeer komt houden we binnen de ziekenhuizen al rekening met de situatie dat er gekozen gaat moeten worden welke Covid-patiënt een bed met personeel en zuurstof krijgt en welke patiënt maar beperkt of helemaal niet gaat kunnen worden behandeld. Dan gaan we ook in Suriname situaties krijgen die we van de televisiebeelden uit het buitenland kennen, mensen gaan dood, terwijl ze wachten op medische hulp die er simpelweg onvoldoende is. Iedere dode is er één teveel! Laten wij met zijn allen onze verantwoordelijkheid nemen en samen zorgen dat we deze epidemie snel de baas worden," onderstreept Hindori.
Advertenties