AZP-directeur alarmeert: Op de drempel van code zwart
17 May 2021, 00:00
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP.


De ziekenhuizen staan aan de vooravond van code zwart, als er geen verandering komt in de situatie. De aanmeldingen en opnames van geïnfecteerden met het Covid-virus nemen vanaf vrijdag enorm toe.  "De situatie is zeer ernstig en triest. Bij onze checkpoint is er een continue stroom van mensen die of in thuis isolatie Covid-positief zijn en verslechteren of mensen die klachten ontwikkelen en zich aanmelden", zegt algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, in gesprek met Starnieuws.

Alle 20 plekken die er zijn voor Intensive Care in AZP, zijn bezet. Samen met Lands Hospitaal, St.Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis, zijn er 32 plekken voor intensieve zorg. Zondagavond waren 30 plekken bezet. De situatie is zeer zorgwekkend, benadrukt Redan, die ook voorzitter is van de Nationale Ziekenhuisraad. AZP heeft op de derde etage een cohort opengesteld van 40 bedden. "Nu zijn er nog maar enkele plekken vrij, maar wij verwachten dat in de loop van de nacht die ook bezet zullen zijn, gezien de ontwikkeling", zegt de AZP-directeur.

Er is continue toevoer van zuurstof, zelfs om middernacht wordt nog zuurstof bezorgd. Alle zuurstofleveranciers zijn 24/7 beschikbaar voor de ziekenhuizen, deelt Redan mee. Zij heeft geen woorden genoeg om uit te leggen hoe precair de situatie is. Ziekenhuizen werken met man en macht om zowel de reguliere als de Covid-zorg in stand te houden. Maar er is geen rek meer in.

Het ligt aan het ministerie van Volksgezondheid om code zwart af te kondigen. De situatie is in bestudering. Code zwart houdt in:
1. Onvoldoende capaciteit
2. Onvoldoende zorgpersoneel
3. Onvoldoende Intensive Care plekken en -apparatuur
4. Reguliere zorg in gevaar
5. Er moeten keuzen gemaakt worden wie wel en wie niet behandeld zal worden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April