Colombia: 8e protestdag, politie vuurt traangas
06 May 2021, 12:29
foto
Een demonstrant slaat op een pan tijdens een protest tegen armoede en politiegeweld in Bogota, Colombia.(Foto's: Reuters)


De oproerpolitie heeft woensdag traangas afgevuurd op demonstranten in Bogota tijdens de achtste dag van landelijke demonstraties tegen de regering. De veiligheidsdiensten vuurden nadat menigten de politiebureaus in de hoofdstad 's nachts hadden aangevallen.

De protesten waren oorspronkelijk bedoeld als verzet tegen een nu geannuleerd belastinghervormingsplan, maar demonstranten hebben hun eisen verruimd tot overheidsmaatregelen om armoede, politiegeweld en ongelijkheden in de gezondheids- en onderwijssystemen aan te pakken.

Demonstraties en oppositie in het parlement leidden tot de intrekking van de belastinghervorming en het aftreden van de minister van Financiën. Internationale organisaties hebben gewaarschuwd voor politiegeweld, dat tot dusver verband houdt met iets minder dan de helft van de 24 bevestigde doden, voornamelijk onder demonstranten.

Veel demonstranten roepen op tot ontbinding van de ESMAD-oproerpolitie, maar sommigen zeiden dat ze individuele agenten niet de schuld gaven. "Ze krijgen bevelen van de Staat, die ze moeten volgen", zegt student James Romero (18). Hij voegde zich bij een zingende menigte op het centrale Bolivar Plaza in Bogota. Romero zei dat hij meerdere keren in de rug werd geraakt door een met een stok zwaaiende ESMAD-officier terwijl hij op de vlucht was voor confrontaties op zaterdag. "Ik voelde angst - zo veel angst."

Een paar minuten later vuurde de politie traangas af om enkele demonstranten ervan te weerhouden het congres van Colombia binnen te komen. Eerdere bijeenkomsten verder naar het noorden waren vredig.

De 53-jarige psycholoog Benjamin Paba Al-Faro uit Bogota zei dat hij demonstreerde voor beter onderwijs en om de continuïteit van het vredesproces met de nu gedemobiliseerde FARC-rebellen te verzekeren. Hij voegde eraan toe: "Dit gaat niet over het verslaan van slechts één wet."

Armoede, die vorig jaar toenam tot 42,5% van de bevolking te midden van de beperkingen door het coronavirus, heeft de lang bestaande ongelijkheden verergerd en enkele recente ontwikkelingswinsten ongedaan gemaakt.

Het aantal Colombianen dat in extreme armoede leeft, is in 2020 met 2,8 miljoen mensen gestegen.

De protesten en de daarmee gepaard gaande wegblokkades - die de transporten van de beste landbouwexportkoffie hebben belemmerd - kunnen de economie beïnvloeden, zei de technisch directeur van de centrale bank woensdag. "Het zijn tijdelijke effecten, maar ze kunnen het monetaire beleid beïnvloeden, afhankelijk van de duur en het bereik", zei Hernando Vargas tijdens een presentatie.

Politiebureau verbrand
President Ivan Duque heeft gezegd dat de regering ruimte zal creëren om naar de burgers te luisteren en concrete voorstellen te ontwikkelen, vergelijkbaar met toenaderingen die aan demonstranten werden aangeboden na demonstraties in 2019. Veel groepen - waaronder grote vakbonden - zeggen dat hij niet heeft gepresteerd.

In een video op woensdag herhaalde Duque de aantijgingen van de regering dat de drugshandelmaffia achter vandalisme en plunderingen zaten en zei dat er meer dan 550 arrestaties waren verricht. "Er komt geen wapenstilstand met degenen die deze misdaden plegen - de hele samenleving zal ze voor de rechter slepen," zei Duque.

Anti-regeringsprotesten in Bogota, Colombia gaan hun achtste dag in. (Foto: Reuters)

Tijdens een zevende nacht van protesten op dinsdag raakten 30 burgers en 16 politieagenten gewond in Bogota, zei het kantoor van de burgemeester in een verklaring. Meer dan twee dozijn politiebureaus in Bogota liepen van de ene op de andere dag schade op en drie werden vernietigd, aldus het kantoor van de burgemeester.

Bij één aanval probeerde een menigte een groep van 10 politieagenten "levend te verbranden" door een station in brand te steken, zei hij. Gevraagd naar de aanval, vertelde een politieagent in Bolivar Plaza aan Reuters dat hij "als mens teleurgesteld was".

Burgemeester Claudia Lopez noemde de vernietiging en het geweld in de stad van de ene op de andere dag "ongelooflijk".

Volgens de mensenrechtenombudsman hebben landelijke protesten geleid tot 24 doden, waarvan 15 in de westelijke stad Cali. De nationale politie of de ESMAD-oproerpolitie werden door de ombudsman genoemd als de entiteit die "verondersteld verantwoordelijk" was voor elf van de doden, waaronder die van een jongen onder de 18 jaar. Een lokaal mensenrechtenobservatorium zei dat het dodental meer dan 30 bedroeg.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April