LVV-minister de geschiedenis herhaalt zich, evenals de dwaasheid!
06 May 2021, 14:24
foto


Het betoog van de minister van LVV in een interview waarin hij uitlegt wat hij verstaat onder de melkkolom, is best gênant en getuigt van onwetendheid over de melksector. De minister heeft duidelijk geen inventarisatie gemaakt van de sector om dé kernproblematiek te bevatten, te begrijpen waarover hij praat, laat staan het te kunnen aanpakken.
 
Het fundament van de melksector is een gezond melkproductieniveau. In Suriname hebben we nog steeds onvoldoende koemelk om alle verwerkers te voorzien, doordat de boerenstand systematisch kapot is gemaakt door hetzelfde ministerie dat juist als facilitator van de sector hoort te dienen. Al decennialang kampt dit ministerie met ministers die totaal geen benul hebben van de melksector die ze moet aansturen.
 
Heer minister, dat u de melkboeren mist in de supply chain van MICHI komt doordat 1. De MCP in 2000 de melk van alle boeren opeiste, ook de melk van de boeren die aan MICHI leverden; 2. De melkverwerkingsvergunning van MICHI in 2008 onrechtmatig en onterecht door uw ministerie is ingetrokken, toen zij wederom wilde overgaan tot het afnemen van melk van de boer.

Het is ongepast om nu zó verontwaardigd te reageren dat MICHI met melkpoeder werkt, terwijl uw eigen onderneming nog altijd met veel meer melkpoeder werkt dan alle andere spelers in de sector tezamen!

Het zou verstandig zijn dat u als nieuwbakken minister eerst gedegen onderzoek doet naar de geschiedenis van de Surinaamse melksector. U zult dan ontdekken dat niet MICHI, maar uw ministerie i.c.m. de MCP ervoor zorgen dat de sector maar niet tot bloei komt. Het moet er nu wel echt van gaan komen dat u uw verantwoordelijkheid naar de sector oppakt. Het is uw taak om te faciliteren, niet om te polariseren. U hoort synergie te bevorderen in de sector, geen uiteendrijving! Stop met misleidende politieke klaagzangen en polarisatiestrategieën, aangezien uw eigen onderneming nog steeds met melkpoeder werkt, als voornaamste grondstof.
 
Doordat er in de melksector meer vraag is naar koemelk dan dat de boer kan leveren en de MCP wettelijk dé instantie is die alle melk van de boer móet opkopen, is zij zolang de koemelkproductie niet significant wordt verhoogd, altijd in de positie om naar willekeur álle melk van de melkveehouders naar zich toe te trekken.

Anno 2021 heeft het ministerie van LVV nog steeds niet door dat het verzuimt om het fundament van de sector in place te brengen en probeert zijn verantwoordelijkheid voor de sector van zich af te schuiven naar de medespeler; om straks wanneer MICHI haar eigen toeleveranciers (lees: melkveehouders) wel marktconform betaalt en incentives creëert, deze met de wet in de hand weer af te pakken zoals dit in 2000 is gebeurd?

De melkveehouders produceren momenteel nog niet eens de helft van wat de melkcentrale nodig heeft. Je zou mogen verwachten dat zij haar toeleveranciers koestert. Wat we echter zien, is dat de minister de prijs voor de grondstof melk getalsmatig wel optrekt van SRD 4.50 (USD-koers 7.50) naar SRD 8.00 (papierenkoers 16.30, parallelkoers 19.25), maar dat in werkelijkheid de melkveehouder omgerekend er juist op achteruit is gegaan. Om politiek te kunnen bedrijven wordt er bewust en stelselmatig misbruik gemaakt van hun afhankelijkheidspositie. Op deze manier zal het nog even duren voordat ze de groei doormaken die nodig is om de sector van voldoende en kwalitatief hoogwaardige koemelk te voorzien!
 
Minister Sewdien, u zou onze Surinaamse melksector enorm van dienst kunnen zijn door op z’n minst een aanvang te maken met het significant verhogen van het melkproductieniveau c.q. een gezonde melkplas creëren. Indien u serieus genomen wilt worden in de sector, hoort u uw toeleveranciers te koesteren door hen een respectabele, marktconforme prijs voor hun melk te betalen en incentives voor groei te creëren, zodat een fractie van de melkplas waar we al langer dan 30 jaar naar verlangen, ontstaat. Dit zal ertoe leiden dat automatisch alle verwerkers (weer) melk van de boer zullen afnemen en hiermee de import van melkpoeder als grondstof tot het verleden kan gaan behoren.

Wanneer u de ministersstoel zult verlaten, laat u op z’n minst de sector achter met voldoende koemelk, zodat we over 4 jaar niet weer hetzelfde verhaal hoeven uit te leggen; dat we wederom een incompetente minister hebben gehad die de melksector verder om zeep heeft geholpen i.p.v. deze eindelijk op te bouwen!

ir. Raôul Chin
Zuiveltechnoloog

Advertenties