Mexico vreest structurele fouten bij dodelijke metro crash
05 May 2021, 14:45
foto
De verhoogde baan op metrolijn 12 viel op een weg, waarbij minstens 24 mensen zijn omgekomen. (Foto's: Reuters)


De Mexicaanse autoriteiten hebben een volledig onderzoek beloofd naar de ineenstorting van een metroviaduct in Mexico-Stad, omdat er vragen rijzen over de veiligheid van de spoorlijn. President Andrés Manuel López Obrador zei dat "niets verborgen zou blijven", terwijl de burgemeester zei dat een extern bedrijf bij het onderzoek zou worden betrokken.

De verhoogde baan op metrolijn 12 viel op een weg, waarbij minstens 24 mensen om het leven kwamen. Er was bezorgdheid over mogelijke structurele storingen sinds de ingebruikname van de spoorlijn in 2012. Er waren zorgen over ontwerpproblemen en constructienormen, evenals beschuldigingen van corruptie.

Op een persconferentie zei president López Obrador dat het onderzoek, dat moet worden uitgevoerd door federale en aanklagers in Mexico City, snel moet worden uitgevoerd. "We kunnen niet speculeren, laat staan ​​de mogelijke daders de schuld geven zonder bewijs", zei hij.

De spoorlijn werd gebouwd toen minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard, een nauwe bondgenoot van de president, burgemeester van de hoofdstad was. Samen met de president zei Ebrard dat het een "zeer trieste dag voor iedereen" was.

De huidige burgemeester, Claudia Sheinbaum, zei ook dat het te vroeg was om te zeggen wie verantwoordelijk was voor wat er is gebeurd. Eerder zei ze dat het leek alsof er een balk was bezweken op het viaduct. De spoorlijn blijft gesloten terwijl er een bouwkundig onderzoek wordt uitgevoerd.

Camerabeelden lieten zien dat het viaduct instortte terwijl er een trein over reed, waarbij vervolgens wolken puin en vonken opstuwde. De crash gebeurde maandagavond nabij het Olivos-station, in het zuidoosten van de stad.

Fernando Espino, secretaris-generaal van de vakbond die metroarbeiders vertegenwoordigt, zei dat het incident verband hield met een bouwprobleem. "Dit is een structurele storing ... We weten niet of het verband houdt met het materiaal waarmee dit gedeelte is gebouwd. We moeten zien wat er is gebeurd", zei hij volgens de krant El Universal.

Verhoogde delen van de spoorlijn, waaronder het ingestorte viaduct, moesten in 2014 voor meerdere reparaties worden gesloten. Ook hebben bewoners na een aardbeving in 2017 barsten in de constructie gemeld en hebben transportautoriteiten naar aanleiding van de meldingen reparaties uitgevoerd.

In 2017 zei de toenmalige directeur van de metro van de stad, Jorge Gaviño, dat de spoorlijn "geboren was met endemische problemen die nooit van zijn leven zouden worden opgelost" en dat er "permanent" onderhoud nodig is.

Dinsdag zijn er kranen ingezet om de twee treinwagons die aan de constructie bleven hangen te stabiliseren en te verwijderen. "We hadden nooit veel vertrouwen in deze metrolijn", zei de 62-jarige Maria Concepcion, die de instorting vanuit haar huis hoorde, tegen persbureau Reuters.

CCICSA, een van de bedrijven die betrokken is bij de aanleg van de lijn, zei in een verklaring aan Reuters dat het "zou wachten op het officiële advies van een expert". De Franse treinfabrikant Alstom zei bereid te zijn "samen te werken met en te helpen bij de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor onderzoeken op elke mogelijke manier".

Minstens 79 mensen raakten gewond, waaronder een persoon die levend uit een auto onder het wrak was getrokken. De burgemeester zei dat er onder de doden ook kinderen waren, maar ze gaf geen details.

Dit is het dodelijkste incident in decennia voor het metrosysteem van de stad. In 1975 kwamen twee ondergrondse treinen in botsing, waarbij 31 mensen omkwamen. Vorig jaar kwam één persoon om het leven en raakten meer dan 40 gewond bij een botsing tussen twee metrotreinen elders in Mexico-Stad.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April