Werknemers FAI Nickerie wachten op vakantiegeld
05 May 2021, 07:21
foto
Werknemers van het bacovenbedrijf FAI NV in Nickerie hebben twee dagen spontaan actie gevoerd.


Werknemers van het bacovenbedrijf FAI NV in Nickerie hebben maandag en dinsdag spontane acties gevoerd. Ze zijn het wachten op de uitbetaling van hun vakantiegelden beu. Conform hun cao moesten de vakantiegelden in maart zijn uitbetaald. Tot vandaag ondanks aandringen niet voldaan aan deze wettelijke verplichting.

De bond onder leiding van Dayanand Dwarka heeft de werknemers ertoe kunnen bewegen om de autoriteiten deze week nog de ruimte te geven om zaken in orde te krijgen. Aan Starnieuws zegt Dwarka dat het veel tact en overredingskracht heeft gekost om de werknemers weer aan het werk te krijgen. Als voorwaarde is gesteld dat de bedrijfsleiding concreet aangeeft wanneer de uitbetaling van de vakantiegelden zal plaatsvinden. De bond heeft de autoriteiten tot maandag gegeven om met concrete antwoorden te komen.

De vakbondsman omschrijft de situatie als ernstig en grimmig. "Het zijn rechtvaardige eisen. Het is een wettelijke verplichting van de overheid om de vakantiegelden uit te betalen. De arbeiders blijven in het ongewisse over de gang van zaken binnen het bedrijf." Sinds het aantreden van de nieuwe raad van commissarissen is er geen kennismaking geweest met de bond. "Als belangrijkste stakeholder van het bedrijf, heeft de raad geen tijd en ruimte gecreëerd om ten minste kennis te maken met de vertegenwoordigers van het personeel."

In een brief aan de raad en de minister van LVV heeft de bond aandacht gevraagd voor de onhoudbare situatie betreffende de inkomsten van de werknemers en andere werkomstandigheden waarin spoedig verbetering moet worden gebracht. In het schrijven van 4 mei wordt verwezen naar de brief van 16 maart waarin deze zaken al waren aangehaald en waarop noch de raad noch de minister heeft gereageerd. Dwarka wijst erop dat anderhalf jaar na het vertrek van de groot aandeelhouders van de FAI NV, er geen sprake is van ontwikkelingen die de continuïteit van het bedrijf dienen te waarborgen. Er is een minimale productie en de export noemt Dwarka bedroevend, "terwijl er een groeiende vraag is naar onze bacoven." Op basis van de mogelijkheden moet haast worden gemaakt om binnen afzienbare tijd te komen tot productieverhoging, zegt hij. Op dit moment wordt het weinige areaal dat in productie is onderhouden, maar verder wordt er niet uitgebreid of geïnvesteerd in het bedrijf.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April