Advocaten betogen vrijspraak voor voetbaltrainer
04 May 2021, 01:42
foto


Advocaten Irene Lalji en Dwight Kraag vroegen maandag in hun pleidooi om voetbaltrainer Ricardo O. vrij te spreken van de gehele tenlastelegging. Zij zeiden dat de man vanaf zijn aanhouding steeds heeft ontkend seks te hebben gehad met een meisje.

Volgens Lalji is er sprake van de beschuldiging van het slachtoffer tegenover de ontkenning van Ricardo O. Zij sloeg acht op de afgelegde verklaringen door het meisje. Het meisje verklaarde dat de verdachte haar heeft ontmaagd en dat  slechts hij, seks met haar heeft gehad. “Dit is een leugen die zij verklaart om de politie op een verkeerd spoor te brengen. Dit meisje beschermt iemand anders en schuift de schuld in de schoenen van de verdachte.”

De raadsvrouw vroeg de aandacht van de rechter voor het visum van de arts. Uit het visum blijkt dat de arts noteert dat de labtest hiv-positief is. Lalji zegt dat in het requisitoir van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat het meisje hiv-positief is. De verdachte heeft na het requisitoir en nadat de verdediging hem daarop wees, zich onmiddellijk laten testen. Het resultaat van Ricardo O. is dat hij niet besmet is met hiv. De vraag is bij Lalji dat aangezien de verdachte niet besmet is met hiv van wie het slachtoffer dan haar besmetting heeft opgelopen. Het visum van het meisje dateert van 12 februari 2018. Het dateert dan vóór de aanhouding en inverzekeringstelling van de verdachte op 27 februari 2018.

“Als zij beweert dat de verdachte de enige is die seks met haar heeft gehad en zij drie keer omgang heeft gehad, hoe komt het dan dat zij hiv-positief is, als de verdachte juist hiv-negatief is?”, vraagt de advocaat zich af. Ook vraagt zij zich af waarom het visum nu pas door het Openbaar Ministerie wordt toegevoegd aan het procesdossier. “Met deze informatie zou de verdachte immers reeds bij zijn aanhouding of kort na zijn inverzekeringstelling in vrijheid gesteld zijn geworden. Het recht van de verdachte op een eerlijk proces is hiermee duidelijk geschonden door het Openbaar Ministerie.”

De advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie gehouden is om alle relevante informatie wanneer hij die ontvangt, toe te voegen aan het dossier opdat de rechter, rechter-commissaris, verdachte en diens verdediging terstond wanneer die informatie ter beschikking is, er kennis van kunnen nemen. Ricardo O. is voorlopig op vrije voeten en verscheen in de rechtszaal. Op 7 juni zal het Openbaar Ministerie repliceren.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April