St. Vincent: Uitbarsting zou twee keer zoveel as kunnen produceren
18 Apr 2021, 16:42
foto
Een man schraapt het vulkanisch as op een hoop in Barrouallie, St. Vincent. (Foto: iWN)


De aanhoudende uitbarsting van La Soufriére zal naar verwachting groter zijn dan in 1979. De vulkaan heeft tot nu toe slechts ongeveer een derde van het nieuwe materiaal geproduceerd dat het 42 jaar geleden deed.

"... Zelfs als we een week hebben waarin er niets gebeurt, en alleen VT (vulkaantektonische) aardbevingen die we nu hebben, denk ik niet dat we zouden zeggen dat het voorbij is, om een ​​aantal redenen," waarschuwt vulkanoloog Richard Robertson.

Robertson zei op NBC Radio dat personen die door de uitbarsting worden getroffen, in gedachten moeten houden dat de vulkaan historisch gezien altijd al langer dan een week erupties heeft gehad.

Verder wordt verwacht dat de huidige uitbarsting meer zal lijken op die in 1902, die groter was dan in 1979, zelfs nu de aanhoudende uitbarsting slechts een derde heeft geproduceerd van het "nieuwe materiaal" dat de vulkaan vier decennia geleden deed.

Ten tweede suggereert de hoeveelheid energie die deze vulkaan in het begin had, "er moet nog veel meer naar buiten komen", stelt hij. Robertson zei dat met uitzondering van de koepels van 1979 en 2020-2021 - die de vulkaan beide al heeft vernietigd - zijn team schat dat de vulkaan slechts een klein deel van het verse magma binnenin heeft vrijgelaten. "... het is slechts ongeveer 20 miljoen kubieke meter, als die er als vers materiaal uit is gekomen," zegt Robertson.

Hij merkt op dat de vulkaan in 1979 meer dan 60 miljoen kubieke meter materiaal had uitgestoten. En in 1971, toen de vulkaan uitbundig uitbarstte, spuwde hij ongeveer 60 miljoen kubieke meter uit.

"Dus eerdere uitbarstingen die minder krachtig begonnen, hebben veel meer nieuw materiaal voortgebracht. Dus als we nu bedenken dat er maar een kleine hoeveelheid nieuw materiaal naar buiten is gekomen en dat het is afgelopen, hebben we het volledig mis."

"Dus we hebben nog wat tijd. Ik weet dat mensen het geweldig zouden vinden - ik zou het ook graag afmaken. Maar de realiteit is dat we hier een tijdje mee te maken zullen krijgen. Het kan zijn dat de manier waarop we ermee moeten omgaan, is door te moeten wennen aan periodieke explosies. Ik hoop dat dat is wat het is, en explosies die as produceren die richting de kust gaan, die voor de kust gaan en de as in de zee laten vallen, maar er is geen garantie dat dat zal gebeuren.

"Wat er op zijn minst gaat gebeuren, als het dat doet, zal het echt veel van het areaal op de vulkaan zal beschadigen en vernietigen", zei Robertson.

La Soufriére barstte uit op 9 april, na drie maanden van uitbundige erupties.Het waarschuwingsniveau blijft op rood op het eiland.

De National Emergency Management Organization zei dat 87 schuilplaatsen met 4.166 bewoners zijn geactiveerd en 3.718 zijn ondergebracht in particuliere schuilplaatsen.

Tot dusver zijn in totaal 1.459 gezinnen ontheemd.

Het National Emergency Operations Center is nog steeds volledig functioneel en 24 uur per dag operationeel.

Intussen zijn de eerste hulpgoederen van omliggende landen en eilanden aangekomen in St. Vincent. Het eiland ontbeert voldoende drinkwater en kampt met bevoorradingstekorten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April