Regering huurt SLM-kist voor ruim SRD 73 miljoen per jaar
14 Jul 2011, 21:30
foto
Het SLM-toestel dat gecharterd wordt door de regering.


De regering heeft in haar begroting voor het ministerie van Financiën een post opgenomen als subsidie aan de SLM, voor een bedrag van ruim SRD 73 miljoen. Dit bedrag komt uit de winsten van woningbouwfondsen en uit de kas van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Bij begrotingsbehandeling vandaag heeft parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA’91) vragen hierover gesteld, als interruptie aan vicepresident (vp) Robert Ameerali. Hij wilde onder andere meer duidelijkheid over dit bedrag en onder welke voorwaarden er en deal is gesloten.

Ameerli zei de SLM goede tijden meemaakt op de Mid-Atlantische route, maar het wel moeilijk heeft met vliegoperaties in de Caribische regio. Het is van belang dat de national carrier twee kisten heeft op de route, want een back-up is nodig. De regering heeft daarom gemeend de vliegmaatschappij te subsidiëren en de lease (huur) van de tweede machine voor haar rekening te nemen. De vp benadrukte dat er een harde concurrentiestrijd gaande is tussen vliegmaatschappijen in de Caribische regio. Deze maatschappijen, zoals BW uit Trinidad & Tobago, worden op een slimme manier gesubsidieerd door hun overheden om het hoofd boven water te kunnen houden. Binnen de heads of government in de Caricom wordt hierover veel getwist.

Strategische operatie
“De SLM zou geen normale operaties kunnen uitvoeren met slechts één kist”, zei Ameerali. Hij merkte op dat met het onderhouden van vluchten naar de Caribische regio, ook andere pilot vliegoperaties kunnen worden uitgevoerd, terwijl de export van agrarische producten naar de regio waaronder Barbados. Deze operatie zou als gestart zijn, maar Barbados was nog niet zo ver. De vp zei dat het belangrijk is dat de SLM in de regio blijft vliegen. Het gaat om een staatsbedrijf en de overheid helpt een handje mee.

De vp zei dat er met deze deal met de SLM geen financiële problemen of extra belastingen zijn voor de vliegmaatschappij. Hij legde uit dat de SLM met verrekening van belastinggelden de schuld aan de overheid zal terugbetalen. Jessurun zei dat niet goed te begrijpen omdat het niet de overheid is die belastingen moet betalen aan de SLM maar omgekeerd. Het gaat om ruim SRD 73 miljoen op jaarbasis.

Bij de deal met de SLM hoort dat de regering prioriteit en voorrang krijgt om met het toestel te reizen en wel tegen een speciaal tarief. Het gaat chartervluchten van de overheid. “Wij hebben ervoor gekozen zoveel als mogelijk met de SLM te vliegen”, deelde Ameerali mee. Alle boekingen van de regering vinden rechtstreeks bij de SLM plaats. “Het is een policy, u kunt het goed of fout vinden, maar wij vinden dat de SLM ook mag verdienen aan de commissie die zij moet betalen aan reisagenten voor de verkoop van tickets”, stelde Ameerali.






Advertenties