Regering neemt inzichten vakbeweging mee in beleid
17 Apr 2021, 00:58
foto
Een delegatie onder leiding van president Chan Santokhi heeft een uitgebreide ontmoeting gehad vrijdag met vertegenwoordigers van de vakbeweging. (Foto: CDS)


De vakbeweging heeft vrijdag tijdens een onderhoud met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi alle ruimte gehad om haar inzichten te delen over de maatregelen ter versterking van de koopkracht. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft aangegeven dat de regering reële koopkrachtversterking nastreeft. De adviezen en suggesties van de vakbeweging zullen meegenomen worden in het formuleren van het sociaal-economisch beleid.

"Het is van eminent belang dat de regering een ruim draagvlak heeft bij de vakbeweging en andere sociale organisaties. Ook in tijden van crisis beijvert het kabinet zich om de sociale zekerheid te garanderen", laat de regering optekenen via de Communicatiedienst Suriname. Ravaksur, C-47, CLO en BVL/ALS hebben deelgenomen aan de beraadslaging in de Congreshal. Naast Santokhi en Achaibersing waren ook aanwezig Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en Saskia Walden van Economische Zaken.

De regering heeft de stand van zaken over het Herstelplan en de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedeeld met haar gesprekspartners. Verder is de vakbeweging geïnformeerd over adviezen van het financieel adviesbureau Lazard en de koopkrachtversterkende maatregelen die de regering zal nemen. Achaibersing heeft in dialoog met de vakbeweging benadrukt hoe complex de financieel-monetaire situatie is. ”De kern van het probleem is dat de overheidsuitgaven van de voormalige regering enorm waren geëxplodeerd, terwijl de overheidsinkomsten lager waren. Wij kunnen dit niet zo laten voortgaan, omdat er dan aanzienlijke financieringstekorten ontstaan”, stelde de bewindsman. 

Minister Walden heeft de nadruk gelegd op de kwaliteit van het leven. “Onze definitie van koopkrachtversterking is dat wij niet alleen het kunnen kopen van goederen beogen, maar ook de kwaliteit van het leven te bevorderen”. Zij vindt dat de ontwikkeling van een gemeenschap tot stand komt in een goede public private partnerschap, waarbij elk zijn deelverantwoordelijkheid kent en draagt. De minister heeft koopkracht en welzijnsbevorderende maatregelen gepresenteerd aan de vakorganisaties.

Armand Zunder, presidium-lid van Ravaksur, heeft aandacht gevraagd voor de inflatie en het minimumloon. “Ik wil erop wijzen dat wij bij het bepalen van koopkrachtversterkende maatregelen eerst tot een nulmeting moeten komen”. De voorzitter van de CLO, Ronald Hooghart, heeft de regering gevraagd om de zorgen van het volk te verminderen en vraagt de adviezen over de werkende klasse, landsdienaren en arbeidscontractanten, serieus te nemen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March