Rusland: Putin zal represaillemaatregelen treffen
16 Apr 2021, 16:42
foto
De Russische president Vladimir Putin woont een sessie bij van de raad van bestuur van de Russian Geographical Society via een videoconferentie in Moskou, Rusland. (Foto via Reuters)


Het Kremlin heeft vandaag, vrijdag, gezegd dat de Russische president Vladimir Putin zou beslissen welke sancties het land aan Washington zal opleggen. De verklaring komt een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden een reeks strafmaatregelen heeft getroffen tegen Moskou. Het Kremlin heeft geen tijdstip gegeven over de te nemen represaille maatregelen.

De Amerikaanse regering heeft donderdag Russische bedrijven op de zwarte lijst gezet, Russische diplomaten uitgezet en Amerikaanse banken uitgesloten van het kopen van staatsobligaties van de Russische centrale bank, het nationale vermogensfonds en het ministerie van Financiën.

Woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat Moskou over zijn reactie nadenkt. "Het principe van wederkerigheid voor dergelijke zaken is niet opgeheven, maar alles zal afhangen van de beslissingen van het Russische staatshoofd."

Peskov zei niet wanneer Putin zou beslissen over tegensancties, hoewel het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag zei dat er spoedig vergeldingsmaatregelen zouden komen. Peskov voegde eraan toe dat het Kremlin nog moest beslissen over de mogelijke deelname van Putin aan een door de VS geleide klimaattop.

"Hun opvattingen komen categorisch niet overeen als het gaat om het creëren van wederzijds voordelige relaties en het rekening houden met elkaars belangen", zei Peskov over Putin en Biden. Hij merkte op dat de Russische leider herhaaldelijk had gezegd dat Rusland bereid was samen te werken met de Verenigde Staten, net zoals Washington wilde samenwerken met Moskou.

De Amerikaanse sancties waren een reactie op Moskou's vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar, cyberhacking, het 'pesten' van Oekraïne en andere vermeende kwaadaardige acties. Rusland ontkent alle aantijgingen.

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, werd vorige maand teruggeroepen naar Moskou te midden van verslechterende banden. Hij woonde vrijdag een bijeenkomst bij op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Advertenties