Maduro: Venezuela gaat Cubaanse Covid-19-vaccin maken
12 Apr 2021, 22:19
foto
De vaccinatiecampagne van Venezuela is nog niet echt op gang gekomen. (Foto: via Reuters)


De president van Venezuela, Nicolas Maduro, zegt dat het land een deal heeft getekend om maandelijks twee miljoen doses van een Cubaans coronavirusvaccin te produceren. Hij voegde eraan toe dat zijn regering er ook in is geslaagd fondsen te werven om volledig te betalen voor Covid-19-prikken via Covax, een wereldwijd distributiemechanisme.

"We hebben een overeenkomst getekend om in onze laboratoria ... twee miljoen vaccins per maand van het Abdala-vaccin te produceren ... voor ongeveer augustus, september," zei Maduro zondag in een televisietoespraak, verwijzend naar een van de vier vaccins die worden ontwikkeld door Cuba.

Venezuela zal ook deelnemen aan fase 3-onderzoeken voor het Abdala-vaccin dat is geproduceerd door zijn socialistische bondgenoot.

Cuba heeft vier prikken ontwikkeld die zich in verschillende stadia van klinische proeven bevinden. De eilandstaat is al begonnen met het vaccineren van zijn gezondheidswerkers met twee van zijn vaccins die zich nog in de derde fase van klinische proeven bevinden.

Abdala wordt gegeven aan 124.000 gezondheidswerkers, terwijl 48.000 vrijwilligers deelnemen aan een parallelle fase drie klinische studie. Mocht het worden goedgekeurd, dan zou Abdala het eerste Covid-19-vaccin zijn dat volledig is ontwikkeld en geproduceerd in Latijns-Amerika.

Tot dusverre is de uitrol van vaccins in Venezuela traag verlopen, met 0,34 procent van de bevolking die ten minste één injectie heeft gekregen, gevolgd door buurlanden zoals Brazilië en Colombia die respectievelijk 7,57 en 3,88 procent van hun inwoners hebben ingeënt, volgens cijfers van Our World in Data.

Tot op heden ontving het land 250.000 Russische Sputnik V-vaccindoses en een half miljoen van het Chinese Sinopharm.

Een nieuwe klap voor de inentingspogingen van het land kwam door berichten over een mogelijk verband tussen zeldzame gevallen van bloedstolsels en het AstraZeneca-vaccin.
Als gevolg hiervan kondigde Venezuela in maart aan dat het het gebruik van de prik niet zal toestaan, ondanks dat het tussen de 1,4 en 2,4 miljoen doses heeft gereserveerd. De meldingen van stolsels werden vorige week bevestigd door de toezichthouder van de Europese Unie, die echter benadrukte dat de voordelen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico's ervan.

Ondertussen zei Maduro dat het land er ook in is geslaagd fondsen te verwerven om 11,3 miljoen doses te verwerven via het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie - een wereldwijd platform dat tot doel heeft om tegen het einde van het jaar 2 miljard vaccins te leveren aan armere landen.

Het nieuws kwam nadat de regering maandenlang had beweerd dat door de VS opgelegde sancties Venezuela ervan weerhielden de US$ 120 miljoen te betalen die nodig was om Covid-19-vaccins te verkrijgen, maar op zaterdag maakte het de verrassende aankondiging dat US$ 64 miljoen was overgemaakt aan het in Zwitserland gevestigde GAVI Vaccin Alliance.

"We hebben de rest al veiliggesteld om 100 procent van de (betaling) aan het Covax-systeem te betalen", zei Maduro in een televisietoespraak. Hij zei dat de regering toegang had gekregen tot fondsen die door de VS waren "weggemaakt".

"Op het juiste moment zullen we onthullen waar het geld vandaan kwam", zei hij zonder het verder uit te leggen.

Bondgenoten van oppositieleider Juan Guaido, die door Washington wordt erkend als de legitieme president van Venezuela, onderhandelden maandenlang met overheidsfunctionarissen om Covax-vaccins te betalen met fondsen die in de VS waren bevroren. De oppositie zei dat de aankondiging van zaterdag het bewijs was dat sancties de regering van Maduro niet beletten te betalen voor vaccins.

Officieel zijn er in het land van 30 miljoen inwoners 175.000 infecties genoteerd en ongeveer 1.700 doden gevallen. Venezolaanse wetenschappers hebben de relatief lage cijfers toegeschreven aan benzinetekorten die de mobiliteit in de eerste maanden van de pandemie beperkten, evenals aan snelle lockdown-maatregelen.

Maar waarnemersgroepen zoals Human Rights Watch zetten vraagtekens bij dit cijfer, dat volgens hen waarschijnlijk enorm wordt onderschat.

Advertenties