Beijing huisvest het grootste aantal miljardairs
08 Apr 2021, 16:36
foto
Beijing heeft volgens het zakenblad Forbes, vorig jaar 33 miljardairs toegevoegd aan de lijst van de allerrijksten op de wereld. (Getty Images)


Beijing heeft nu meer miljardairs dan enige andere stad ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Forbes-lijst van de rijksten op aarde. De Chinese hoofdstad voegde vorig jaar 33 miljardairs toe en herbergt nu 100, aldus het zakenblad.

Beijing verslaat New York City nipt, dat er 99 heeft en de afgelopen zeven jaar de hoogste ranglijst heeft bekleed.

China's snelle inperking van Covid-19, de opkomst van zijn technologiebedrijven en aandelenmarkten hielpen het land op de eerste plaats te komen. Hoewel Beijing nu meer miljardairs heeft dan de Big Apple, bleef de gecombineerde nettowaarde van de miljardairs van New York City 80 miljard dollar hoger dan dat van hun tegenhangers in Beijing.

De rijkste inwoner van Beijing is Zhang Yiming, de oprichter van de app TikTok voor het delen van video's en CEO van het moederbedrijf ByteDance. Hij zag zijn nettowaarde verdubbelen tot US$ 35,6 miljard.

De rijkste inwoner van New York City, voormalig burgemeester Michael Bloomberg, had daarentegen een fortuin ter waarde van US$ 59 miljard.

Hausse in e-commerce
China heeft, samen met de VS, zijn technologiegiganten nog groter zien worden tijdens de pandemie naarmate meer mensen online winkelden en op zoek gingen naar bronnen van entertainment. Dit zorgde voor de enorme creatie van persoonlijke rijkdom voor de oprichters en aandeelhouders van deze technische titanen.

China, waarvan Hong Kong en Macao in de Forbes-telling zijn opgenomen, heeft meer miljardairs aan de lijst toegevoegd dan enig ander land wereldwijd, met 210 nieuwkomers. De helft van de nieuwe miljardairs in China verdiende hun fortuin met productie- of technologische ondernemingen, waaronder de vrouwelijke miljardair Kate Wang, die haar geld verdiende met e-sigaretten. Met 698 miljardairs nadert China de VS, die nog steeds leidt met 724 miljardairs.

Elke 17 uur een miljardair
Een recordaantal van 493 nieuwkomers kwam vorig jaar wereldwijd bij op de lijst. Volgens Forbes ongeveer elke 17 uur een nieuwe miljardair.

India had met 140 het op twee na hoogste aantal miljardairs. In totaal waren de 1.149 miljardairs uit Azië-Pacific US$ 4,7 biljoen waard, vergeleken met de Amerikaanse miljardairs US$ 4,4 biljoen.

Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon, blijft voor het vierde achtereenvolgende jaar 's werelds rijkste persoon. Zijn nettowaarde groeide vorig jaar met US$ 64 miljard tot $ 177 miljard.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April