Assembleeleden vragen grondig onderzoek doodsbedreigingen
08 Apr 2021, 02:15
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam is diverse keren met de dood bedreigd via sociale media. Er is aangifte gedaan bij de politie.


Diverse Assembleeleden zijn recent via sociale media met de dood bedreigd. Het gaat om Jennifer Vreedzaam (NDP), Melvin Bouva (NDP) en Mahinder Jogi (VHP). Alle drie hebben aangifte gedaan bij de politie. Vreedzaam die meerdere malen bedreigd is de afgelopen zes maanden, heeft een brief hierover geschreven aan president Chan Santokhi en Assembleevoorzitter Marinus Bee.

Alle drie Assembleeleden hebben aangegeven dat de bedreigingen ongefundeerd zijn. "De informatie is bezijden de waarheid. Voorts schromen de daders er niet voor om zelfs mijn familie met de haren erbij te slepen met alle gevolgen van dien", schrijft Vreedzaam aan de president. Bij de laatste bedreiging is zelfs een foto van de president erbij gedaan. "Kennelijk met het doel om te doen blijken dat u of uw politieke partij mogelijkerwijs enige betrokkenheid bij deze bedreigingen heeft".

Vreedzaam, Bouva en Jogi vinden dat de bedreigingen grondig onderzocht moeten worden. Bouva zegt in gesprek met Starnieuws dat het onderzoek door de Digitale Recherche is ingezet, nadat hij aangifte heeft gedaan. Het lijkt een georganiseerde actie te zijn, merkt de volksvertegenwoordiger op. Hij beschouwt het als een poging om het werk als Assembleelid te frustreren.

Jogi om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij via zijn advocaat het Openbaar Ministerie ook gevraagd heeft om de zaak grondig te onderzoeken. Eerst is zijn Facebook-account gehackt. Daarna is hij met de dood bedreigd via sociale media. "Deze situatie is niet bevorderlijk voor het land. Wij leven in een democratie en mensen mogen hun mening uiten. Van welke partij wij ook zijn, wij zijn allemaal Surinamers. Wij kunnen dit niet accepteren. Het land is niet gebaat bij dit soort uitspattingen", benadrukt Jogi. Hij betoogt net als Bouva en Vreedzaam dat deze zaak tot de wortel moet worden uitgezocht.

Vreedzaam merkt in haar brief aan de president op dat vanaf de verkiezing van 25 mei 2020 een toename is van online bedreigingen die verstrekkende agressievormen aanneemt. Assembleeleden zijn doelwit hiervan. Zij vindt dat de Digitale Recherche sneller moet optreden. Er moeten meer bevoegdheden toegekend worden aan justitiële autoriteiten om cybercrime aan te pakken. Zij vraagt de president dringende aandacht voor het cybercrime beleid dat onderdeel is van het veiligheidsvraagstuk. Het beleid moet de democratie hoog in het vaandel houden ter waarborging van het rechtsgevoel van de samenleving.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April