Rusland: Putin 'president voor het leven'
06 Apr 2021, 19:08
foto
Vladimir Putin, de president van Rusland. (Foto: AFP)


De Russische president Vladimir Putin heeft maandag de definitieve goedkeuring gegeven aan de wetgeving die hem toestaat om twee extra termijnen van zes jaar te bekleden, waardoor hij de mogelijkheid krijgt om aan de macht te blijven tot 2036. De 68-jarige Russische leider, die al meer dan twee decennia aan de macht is, heeft maandag het wetsvoorstel getekend, volgens een kopie op het juridische informatieportaal van de regering.

Putin stelde de wijziging vorig jaar voor als onderdeel van grondwetshervormingen die de Russen in juli met een overweldigende meerderheid steunden. Wetgevers keurden vorige maand het nieuwe wetsvoorstel goed. De wetgeving stelt Putin in staat opnieuw deel te nemen aan presidentsverkiezingen nadat zijn huidige en tweede opeenvolgende termijn in 2024 afloopt.

Putin werd in 2000 voor het eerst tot president gekozen en diende twee opeenvolgende termijnen van vier jaar. Zijn bondgenoot Dmitry Medvedev nam zijn plaats in in 2008, wat critici zagen als een manier om de Russische limiet op twee opeenvolgende termijnen voor presidenten te omzeilen.

Tijdens zijn ambtsperiode tekende Medvedev een wetgeving die de termijnen verlengde tot zes jaar, te beginnen met de volgende president. Putin keerde vervolgens in 2012 terug naar het Kremlin en won in 2018 de herverkiezing.

Tegenstanders van het Kremlin hebben kritiek geuit op de wetgeving die hem toestaat om nog twee termijnen aan te houden, en noemen het een voorwendsel om Putin toe te staan ​​"president voor het leven" te worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April